„Klubrádió
A lényeg

Komolyabb bejelentés nélkül zárult Putyin győzelem napi ünnepi beszéde a Vörös téren

9/05/2022 10:38

| Szerző: Klubrádió

Óriási nemzetközi várakozás (is) előzte meg az orosz elnök május 9-ei, győzelem napi beszédét, vajon mit jelent majd be, de semmi komolyabb nem hangzott el, se győzelmet, se mozgósítást nem hirdetett Putyin a Vörös téren. A győzelem napját május 9-én Oroszország, Moszkvában katonai parádét tartottak.

A BBC szerint az orosz elnök arról beszélt, hogy a "különleges katonai művelet" szükséges és időszerű intézkedés volt, egy független, erős, szuverén ország "helyes döntése”.

A győzelem napja Oroszországban
Moszkva, 2022. május 9. Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 77. évfordulóját. MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Metzel
Orosz elnöki sajtószolgálat
 

Putyin azt mondta az orosz katonáknak, Oroszország biztonságáért harcolnak: "Az anyaföldetekért harcoltok, ez a jövő". Leszögezte, minden egyes katona halála fájdalmas a számukra, és az állam mindent meg fog tenni, hogy gondoskodjon családjaikról.

Putyin arról is beszélt, hogy az elmúlt évben feszültségek voltak Oroszország és az európai nemzetek, illetve a NATO között, aminek feloldásáért Oroszország kompromisszumokat sürgetett, de Európa nem akarta meghallani őket. Szerinte a nyugat büntető hadműveletet készített elő Donbaszban, Kelet-Ukrajnában, ahova most az orosz műveleteket fókuszálták. A Nyugat nem akart Oroszországra hallgatni, szerinte Oroszország és beleértve a Krím megszállását készítették elő. Szerinte Kijevben azt is mondták, hogy akár nukleáris fegyvereket is beszerezhetnek és a NATO elkezdte felmérni az Oroszországhoz közeli területeket, ami egyértelmű fenyegetést hozott lére az ország határain, minden jel arra mutatott, szükség van a harcra – írja a hang.hu.

A győzelem napja Oroszországban
Moszkva, 2022. május 9. Orosz katona tiszteleg a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
 
 

A moszkvai Vörös téren Putyin beszéde során egy perces néma csöndet kért, hogy megemlékezzenek a második világháborúban elhunyt katonákra. Miután beszédét befejezte, katonák ezrei fogadták ovációval.

Tavaly előtt a koronavírus-járvány miatt a náci Németország felett aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából tartandó katonai díszszemlét végül 2020. június 24-én tartották meg.

Katonai parádé Oroszországban
Moszkva, 2020. június 24. A náci Németország felett aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából tartandó katonai díszszemle Moszkvában 2020. június 24-én. A parádét eredetileg május 9-én tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. MTI/EPA/Host Photo Agency/Mihail Voszkreszenszkij
Fotó: Mihail Voszkreszenszkij