„Klubrádió
Esti gyors

Első, utolsó, soha többé – Szénási Sándor jegyzete

25/05/2022 18:03

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

"Az ember meg kinéz az ablakon, hátha megpillant egy templomtornyot, egy szokatlanul magas jegenyét, vagy akár a Néprajzi Múzeum nevű műlesikló égnek meresztett valagát, hogy valami biztos pontra leljen, ha már így megszédült. Mit garantál K.G. főpolg.? Mit beszél az, aki nemrég tette világossá, miképp húztak szét, és gyilkolták egymást az ellenzéki összefogás kamuzói a választás előtt, az, aki hálát adott azért, hogy nem ez a szánalmas ellenzéki formáció győzött?"

2022. május 25. Esti gyors-részlet (2022.05.25. Szénási Sándor jegyzete)
03:08
00:00

Elmaradt a Fővárosi Közgyűlés ülése. Hogy pontosan fogalmazzunk, és ne essünk az elfogultság bűnébe, azt kell mondanunk, hogy azért maradt el, mert ezért, meg azért. 

Az „ezért” változat szerint a DK-t felháborította, hogy a Momentum, mivel az időközi választásokon nem tudtak az indítandók párthovatartozásáról megállapodni, közölte volna, hogy nem szavazza meg Bősz Anettet főpolgármester-helyettesnek. Az „azért” Momentum-féle variációja viszont arról szól, hogy ők egy 2019-es dealhez tartják magukat, aminek alapján a DK-nak nem kéne a jelöltállításon a saját embereivel nyomulnia, de ettől még lehet közgyűlés, hiszen annyi fontos ügyről lehet dönteni. Ha jól értjük a médiában olvasható mondatot, e fontos ügyek közé nem tartozik Bősz Anett pozíciójának kérdése.

A főpolgármester a közgyűlés határozatképtelenségét látva kiposztolta, hogy az említett más fontos ügyek körét a nagytétényi szemétlerakó kérdése, a budai fonódó bővítése, roma fiatalok gyakornoki munkája, a Jurányi- ház kulturális missziója stb.-stb. képezi, és ezeket nem írhatják felül a pártok személyi kérdései.

Többek között azért sem, mert ezek még csak nem is a közgyűlés pártképviselőinek a vitáiról, hanem kizárólag a pártvezetők tozsalkodásairól szólnak, amihez a városnak a világon semmi köze nincs.

Igaza van a főpolgármesternek? Ha szabad ilyen túlhabzóan fogalmazni, százezer százalékig.

Azonban azt is írja Karácsony Gergely, hogy ez volt az első alkalom, amikor pártügyek ráültek Budapest dolgaira. Hozzátette: egyben az utolsó is.

És akkor azt is odavéste, hogy ő ezt garantálja.

Az ember meg kinéz az ablakon, hátha megpillant egy templomtornyot, egy szokatlanul magas jegenyét, vagy akár a Néprajzi Múzeum nevű műlesikló égnek meresztett valagát, hogy valami biztos pontra leljen, ha már így megszédült. Mit garantál K.G. főpolg.? Mit beszél az, aki nemrég tette világossá, miképp húztak szét, és gyilkolták egymást az ellenzéki összefogás kamuzói a választás előtt, az, aki hálát adott azért, hogy nem ez a szánalmas ellenzéki formáció győzött? Azt gondolta volna, hogy miután vesztettek, megigazultak, a szabad magyar jövő lett az istenük, és nem csupán túlélni és megélni akarnak majd, persze egymás kárára, mi másra?

Nem hinném, hogy ezt hiszi,de akkor miért mondja?

Ha a főpolgármester erős, határozott, döntésképes ember lenne, talán állíthatná, hogy ígéretére ő a garancia, a személyiség varázsa a politikában is sokat számít, de ilyen varázzsal sajnos nem bír, csak azt a kis hitelét rontja, a pártok meg jó esetben átlépnek rajta, és nem tapossák meg.

Az is valami, de erre sincs garancia.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2022. május 25-i adásában hangzott el.