„Köszönjük,
A lényeg

Karácsony: Ez volt az utolsó alkalom, hogy a pártügyek felülírták a város ügyeit

25/05/2022 15:39

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely főpolgármester reagált arra, hogy a Demokratikus Koalíció és a Momentum vezetése közötti konfliktusok miatt nem tudták megtartani szerdán a Fővárosi Közgyűlés ülését. Karácsony szerint amúgy is nehéz helyzetben vannak, felsorolásban említette a járványt, a háborút és a kormányzati elvonásokat; majd közölte, ezeket nem tetézhetik azzal, hogy a pártügyek felülírják a város ügyeit.

A főpolgármester a Facebookon azt írta: „fontosak az ellenzéki pártok és a személyi kérdések is, de nem lehetnek fontosabbak, mint a város ügyei”. Hozzátette, irgalmatlan nehéz körülmények között kell dolgozniuk, világjárvány, háború, száguldó infláció, kormányzati megszorítások következményeit kell cipelniük. 

„De legalább eddig nem tetéztük ezeket azzal, hogy a pártügyek felülírták a város ügyeit. Ma volt az első alkalom. De garantálom, hogy egyben az utolsó is” – hangsúlyozta.

Karácsony felsorolta, hogy a szerdai ülésen foglalkoztak volna többek között azzal, hogy a nagytétényi Duna-part természetvédelmi terület legyen, elinduljon a budai fonódó villamoshálózat bővítése, vagy hogy Budapest nagy multinacionális és hazai cégeivel partnerséget építve fejlesszék a várost.

A szerdai ülésen döntöttek volna Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes utódjáról is, ugyanis a DK politikusa mandátumot szerzett az országgyűlési választásokon, így beült a parlamentbe. A DK a helyére Bősz Anettet jelölte, Karácsony Gergely pedig a sajtó kérdésére azt mondta, nem Bősz Anett személye körül alakult ki konfliktus a Momentum és a DK között, Bőszt ő személy szerint megfelelő jelöltnek tartja – írta a HVG a nap folyamán.

A főpolgármester hozzátette, hogy a két párt között problémát az okozza, hogy a háttérben nem tudtak megegyezni az időközi választások helyein, de ennél részletesebben nem kívánt beszélni róla.

A DK szintén a Facebookon azt írta: "Elmaradt a Fővárosi Közgyűlés, mert a Momentum nem akarta megszavazni a DK-s Bősz Anettet főpolgármester-helyettesnek".

A Momentum képviselője, Soproni Tamás a 444.hu-nak azt mondta, hogy a pártnak nem Bősz Anett kinevezése ellen volt kifogása, szerintük jár a DK-nak a főpolgármester-helyettesi poszt, miután Gy. Németh Erzsébet parlamenti képviselő lett. De úgy gondolják, a Momentumnak ugyanígy jár a lehetőség, hogy a szintén a parlamentben jutó képviselőik – Újbudáról Orosz Anna, Bedő Dávid – helyén is momentumosok indulhassanak az időközi választásokon – csakhogy azokban a körzetekben a DK indítana jelölteket, és a kerület polgármestere DK-s.

Mindhárom érintett fél megszólal Bolgár György Megbeszéljük című műsorában délután.