„Klubrádió
A lényeg

Gyurcsány MZP-ről: B*szd meg, Gergő, te hoztad a nyakunkra ezt az embert – A Direkt36 háttérbeszélgetései az ellenzéki vereségről

17/05/2022 16:48

| Szerző: Klubrádió

A Direkt36 alaposan kielemezte az ellenzék súlyos választási vereségének okait és a kampány részleteit. A szereplőkkel interjúkat készítve arra jutottak, hogy eleve nem volt sok esélye az ellenzéknek, de a belső megosztottság, illetve Márki-Zay Péter és más vezetők hiányosságai biztos nem segítettek.

Azt írták, a Fidesz óriási erőforrásaival és propagandagépezetével szemben ugyan eleve kevés esélye volt az ellenzéknek, de a sikert akadályozta a belső megosztottság, a fontosabb szereplők közötti rivalizálás és bizalmatlanság, valamint Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt és más vezetők „képességbeli hiányosságai is”.

Néhány fontosabb részletet emelünk csak ki a cikkből, amelyhez rengeteg interjút készítettek az érintettekkel:

Az előválasztási győzelem után Márki-Zay Pétert két tanácsadó óva intette attól, hogy elkezdjen alkudozni a hat párttal egy hetedik frakció létrehozásáról, de elhajtotta őket. Majd belekezdett az alkudozásba, amelyben a tapasztaltabb pártvezetők ledarálták, és az ellenzék lendülete is megtört.

Márki-Zaynak a Jobbikkal és Gyurcsány Ferenccel lehetett a legrosszabb a viszonya. Jakab Péter nem volt hajlandó leülni vele, csak Molnár Enikő kabinetfőnök és Szabó Gábor korábbi pártigazgató fogadta. Márki-Zay úgy emlékszik, ő nyugtatni próbálta a Jobbikot, hogy nem ellenük irányul az építkezése, Szabó Gábor szerint viszont a „győzelem tudatában” arrogáns és agresszív volt velük a miniszterelnök-jelölt.

Gyurcsány Ferenc január elején kiakadt: az ellenzéki pártvezetők gyűlésén az egyik résztvevő szerint azt mondta Karácsony Gergely főpolgármesternek: „Baszd meg Gergő, te hoztad a nyakunkra ezt az embert, ez a te felelősséged”, ugyanis a Párbeszéd társelnökének visszalépésével nyílt meg az út Márki-Zay előválasztási győzelme előtt. Gyurcsány aztán április 4-én az ellenzéki összefogás vezetőit tömörítő Signal-csoportból (ez az alkalmazás titkosított kommunikációt tesz lehetővég) egyszerűen kidobta Márki-Zayt.

A választás kimenetelében nagyon fontos szerepe volt az orosz-ukrán háborúról szóló kommunikációnak. Ehhez a Fidesz Márki-Zay Péter egy bizonyos félmondatát használta fel, amely a Partizánban hangzott el, az interjú előtt azonban a politikus már  „nagyon-nagyon fáradt volt”, mert nem aludt éjszakánként, és nagy késéssel érkezett meg a budapesti felvételre is. Így előtte nem tudták felkészíteni kampánycsapatának tagjai a szóba jöhető kérdésekre, mert nem marad rá idő.

Aki szeretné elolvasni az összes részletet a nagyon alapos cikkből, az kattintson ide.