„Klubrádió
A lényeg

Orbán a Liget-projektről: Még, még, még!

23/05/2022 11:05

| Szerző: Klubrádió

"Még, még, még, Európa legnagyobb kulturális beruházásának teljesen el kell készülnie. Úgy érzem, megkaptuk a felhatalmazást a teljes program megvalósítására" – mondta Orbán Viktor az új Néprajzi Múzeum épületének átadóján. A miniszterelnök dakota közmondással szúrt oda Karácsony Gergelynek, akinek nevét nem mondta ki. Azt is megtudhattuk beszédéből, hogy a magyarság "egy olyan jegy, mint amilyen az anyajegy, letörölhetetlen".

Orbán szerint tehát a választási győzelemmel megkapta a felhatalmazást a kormány teljes városligeti projekt, vagyis a még hiányzó épületek megépítésére. Azonban a 2019-es önkormányzati választás után, amikor ellenzéki lesz Budapest vezetése még nem ez volt az álláspontja, hanem az, hogy "akarata ellenére senkivel sem szeretnének jót tenni." Ráadásul Budapesten a 18-ból 17 egyéni választókerületben április 3-án is ellenzéki győzelem született.

A miniszterelnök az ünnepségen hangsúlyozta: "miközben mindenki azt bizonygatta, hogy nem lehet, addig mi lépésről lépésre, épületről épületre haladunk, sőt április 3-án a magyar emberek megerősítettek minket abban, hogy jól tettük, hogy megcsináltuk, és úgy gondolják."

Átadták a Néprajzi Múzeum új épületét
 
Orbán Viktor miniszterelnök a Néprajzi Múzeum új, városligeti épületének ünnepélyes átadásán 2022. május 22-én. Mellette Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 

Szerinte "látjuk és értjük a szépet a magyar világban, a magyar lélek szép, a magyar élet tetszetős élet, a magyar világ gyönyörködteti a szemet és a lelket". Az is kiderül ebben a múzeumban szerinte, hogy a magyarság "egy olyan jegy, mint amilyen az anyajegy, letörölhetetlen", tovább öröklődik az elmúló évszázadokon keresztül.

A miniszterelnök beszéde elején külön köszöntötte Csák Jánost, a kulturális és innovációs tárca várományosát és Tarlós István volt főpolgármestert is, aki nélkül bele sem vághattak volna ebbe a "nagyszerű kalandba". Megjegyezte azt is: üdvözölné a hivatalban lévő főpolgármestert, Karácsony Gergelyt is (akinek nevét nem mondta ki), de "őt kegyeleti okokból", miután nem ment el az átadóra, inkább nem köszönti. A Liget Budapest projekt ellenzőinek a figyelmébe azt ajánlotta a "dakota néprajzi anyagból": "hogy ha az ember észreveszi, hogy döglött lovon lovagol, akkor szálljon le róla."

Karácsony Gergely főpolgármester a Klubrádióban azt mondta, nem érti, hogy a választási eredmény miben befolyásolja a Liget-projekt megvalósulását. Szerinte nem lesz rá pénz, de ha mégis folytatja a kormány a városligeti beruházást, a főváros minden lehetséges politikai és jogi eszközt megragad azért, hogy a budapestiek akaratának érvényt szerezzen.

A Néprajzi Múzeum az Ötvenhatosok terén hétfőtől látogatható.