„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony a Liget-projektről: Minden lehetséges politikai és jogi eszközt megragadunk a további építkezések megakadályozására

6/04/2022 22:04

| Szerző: Klubrádió/szg

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormány nem fogja tudni végrehajtani a Liget-projekt további építkezéseit, mert ha nem érkezik európai uniós pénz, akkor "fejreáll" a költségvetés, presztízsberuházásokra biztos nem jut. De ha a miniszterelnök bejelentése nyomán mégis meglépné ezt a kétharmaddal újraválasztott Orbán-kormány, akkor minden lehetséges politikai és jogi eszközt megragadnak, hogy érvényt szerezzenek a budapestiek akaratának – közölte.

2022. április 06. Esti gyors - részlet 22.04.06. Karácsony Gergely
08:15
00:00

Orbán Viktor szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján a budapesti Liget-projektről is beszélt, kijelentette, miután a választók eldöntötték a kérdést, az úgy fog megvalósulni, ahogy a kormány eredetileg is tervezte.

Erről kérdeztük Karácsony Gergelyt főpolgármestert az Esti gyorsban. Azt mondta: nem tudja, hogy a választás eredménye milyen mértékben befolyásolná a helyzetet, hiszen a miniszterelnök korábban azt mondta, hogy amilyen beruházást a fővárosiak nem támogatnak, azt nem hajtja végre az állam. A fővárosi vezetés álláspontja pedig nem változott, nem támogatja a Városliget beépítését, tehát kicsit értetlenül állnak Orbán kijelentése előtt. Nem most érkezett a politikába, tudja, hogy vannak presztízsszempontok, de szerinte a magyar költségvetés helyzete most eleve nem teszi lehetővé ilyenek érvényesítését. Megismételte, hogy parkban építkezni őrültség, és kifejezett félreértése a 21. századi, klímavészhelyzettel terhelt világnak.

"Nagy tétben mernék fogadni, hogy ezek az építkezések nem fognak elindulni, mert nem lesz rájuk pénz" – fogalmazott Karácsony Gergely. Hozzátette: az persze szörnyű hír, hogy ilyen állapotban van a magyar költségvetés, de szerinte az államnak ezermilliárdos tételekkel valamit kezdenie a pénzügyi helyzet rendezéséért. Ha azonban mégis folytatja a kormány a városligeti beruházást, a főváros minden lehetséges politikai és jogi eszközt megragad azért, hogy a budapestiek akaratának érvényt szerezzen – jelentette ki.

Meddig bírja a főváros?

Karácsony Gergely közölte: nem arról van szó, hogy az állam nem támogatja a fővárost, hiszen a főváros nettó befizetője a költségvetésnek. Nem a kormány segítségére szorulnak tehát, hanem csak arra, hogy ne vegyék el a bevételeiket – ismertette. Sok költségcsökkentő átszervezést végrehajtottak, de a főpolgármester nem szeretne visszavenni a közszolgáltatásokból az Orbán-kormány forráskivonásai miatt. "Nem fog azért ritkábban járni a 4-6-os villamos, mert Orbán Viktor bal lábbal kelt fel". Tartalékaikról azt mondta: kollégáival nézik, hogy meddig tudják nyújtani a takarót, és a közszolgáltatások fenntartását illetően megpróbálják az idei évet kihúzni.

Karácsony Gergely szerint a magyar költségvetés "fejre fog állni", ha a kormány nem kapja meg az európai uniós pénzeket. Ehhez bizonyos jogállami kritériumokat kellene garantálniuk. Nagyon reméli, hogy az EU nemcsak az antikorrupciós, hanem az önkormányzati szempontokat is számon kéri a kormányon, ebben az ügyben is próbálnak majd szövetségeseket keresni.

A választási vereség okairól

A vasárnapi választásról azt mondta, biztos sokan két nap alatt megfejtették a világot és most az ellenkezőjét mondják, amit eddig, de ő nem halad ilyen gyorsan az eredmény feldolgozásával, óvatosabban fogalmazna. Nem tartja egy párt vagy vezetői hibájának sem, de úgy látja, a Jobbik 2018-as választóinak jó része nem jött velük az együttműködésbe, jelentős részük a Mi Hazánkra vagy a Fideszre szavazott. Hogy miért nem működött az egységes ellenzéki mozgás és ez miként függött össze az ipari mennyiségű gyurcsányozással, amit a Fidesz lenyomott a kampányban, azt ki kell elemezni. 

De annak nem látja alternatíváját, hogy az ellenzéki pártok együtt induljanak és bevonják az állampolgárokat – mondta az előválasztásra is utalva. Hogy az ellenzéki szövetség választási ajánlata válaszolt-e az emberek hétköznapi problémáira és a háborúról volt-e olyan álláspontjuk, amely felülírta a Fideszét, vagy csak sodródtak, és hagyták, hogy a Fidesz narratívája érvényesüljön, ezeket is végig kell vizsgálni. Valószínűleg a kampánynak voltak olyan elemei, amelyeket máshogy kellett volna csinálni – mondta a Párbeszéd politikusa.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022. április 06., szerda 18:30
Műsorvezető: Selmeci János