„Köszönjük,
A lényeg

Karácsony Gergely Tordai Bencét javasolja maga helyett a Párbeszéd társelnöki posztjáért

6/04/2022 13:34

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely nem indul újra a Párbeszéd társelnöki posztjáért, szerinte ki fogják véreztetni az ellenzéki önkormányzatokat és nem szabad csak Márki-Zay Pétert hibáztatni az ellenzék választási vereségéért – többek között erről beszélt Budapest főpolgármestere a hvg.hu-nak adott interjújában.

Karácsony az interjúban megerősíti, hogy nem indul újra a Párbeszéd társelnöki posztjáért, és maga helyett – vérfrissítésként – Tordai Bencét javasolja.

Beszélt arról is, hogy nem bánta meg, hogy az ellenzéki előválasztás alatt visszalépett Márki-Zay javára, mert "Érdemben nem befolyásolta volna az eredményt, ha valaki más vezeti a hat párt alkotta tömböt. Márki-Zay Péter jelölésében volt kockázat, de igazságtalan és méltánytalan lenne csak rajta elverni a port. Dobrev Klárával – akit rendkívül tehetséges, értékes politikusnak tartok – sem lehetett volna megúszni a kormányoldal minden propagandát bevető lejárató hadjáratát".

Karácsony arról is beszélt, hogy a legvalószínűbbnek azt tartja, hogy "minden úgy lesz, ahogy eddig volt: maradnak az önkormányzatot sújtó elvonások, és mi szép lassan elvérzünk”, és szerinte "érdemes arra is felkészülni, hogy 2024-ben nem lesznek önkormányzati választások olyan formában, ahogy megszoktuk”. Úgy látja, hogy régi terv a közvetlen főpolgármester-választás megszüntetése, és a Fidesz-KDNP eddig minden ciklusban tett egy lépést afelé, hogy a tanácsrendszer szintjére züllessze le az önkormányzatiságot.

Arra a kérdésre, hogy valaha lesz-e még belőle miniszterelnök-jelölt, úgy válaszolt, hogy fogalma sincs.