„Klubrádió
A lényeg

Agresszív kismalacnak látja Jakab Pétert párttársa

5/04/2022 20:02

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzék választási kudarcát lényegében kizárólag Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt hibáival magyarázó Jakab Péter Jobbik-elnököt bírálta a szintén jobbikos Stummer János parlamenti képviselő.

Viccel reagált Stummer János jobbikos politikus Jakab Péter választás utáni legutóbbi, ATV-s megszólalására, amelyben a pártelnök ismét Márki-Zay Pétert, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltjét okolta az ellenzéki szövetség vereségéért. Jakab szerint Márki-Zay kampány alatti hibás, illetve kiforgatható, félreérthető kijelentéseivel elmarta a Jobbik szavazók jelentős részét, és ezek után már ő sem tudta meggyőzni őket arról, hogy voksoljanak az ellenzéki szövetségre.

 
Jakab Péter Forrás: Facebook
 

Jakab magát nem tartja felelősnek a vereségért, amit azzal magyaráz, hogy szerinte Márki-Zay tavaly ősszel egy nyerésre álló ellenzék vezetését vette át, aztán az ő irányítása alatt fordult át az előny vereségbe.

Mást gondol a történtekről Stummer, aki a lejáró ciklusban a Jobbik képviselője, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, de az új parlamentbe már nem kerül be, miután Békéscsabán (Békés megyei 1. számú választókerület) kikapott a fideszes Herczeg Tamástól.

Október 23. - A Jobbik megemlékezése
 
Stummer János MTI/Mónus Márton
 
 

Stummer agresszív kismalachoz hasonlította Jakabot, és Facebook-bejegyzésében arra utalt, most nem a másra mutogatás, hanem az önvizsgálat ideje van:

„Miután Jakab Péter elmondta tegnap este az ATV-ben a saját és elnökségének véleményét a választási vereségről, most én is leírom, ami legelőször eszembe jut a nyilatkozatáról:

Agresszív kismalac biciklizik, és hatalmasat borul. Arra megy Nyuszika.

- Kismalac, elestél. Segítsek?

- Kussoljál, így szoktam leszállni.”

Jakab Péter először az ellenzék számára kudarcos április 3-i választás után pár órával, éjfélkor bírálta Márki-Zay Pétert a vereségért, majd a voksolás utáni nap délutánján is megszólalt, és azt közölte, pártja nem kíván letérni sem a néppárt, sem az összefogás útjáról, a volt miniszterelnök-jelölt által elriasztott Jobbik-szavazókat pedig visszaszerzik. Ezt követte az említett ATV-s interjúja, amiben hasonlókról beszélt.

Nem csak Jakab, hanem Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is bírálta Márki-Zayt, utóbbi szerinte az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje erőtlennek és gyávának bizonyult. Velük szemben Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd politikusa ott volt az ellenzék fővárosi eredményváróján, és Márki-Zay vereségre reagáló beszéde után ő is színpadra lépett. Így tett Donáth Anna, a Momentum elnöke, aki később azt is közölte, nem bűnbakot kell keresni, a választási vereségért az összes ellenzéki politikus felelősséggel tartozik.

Márki-Zay Péter a választás utáni napon a Klubrádióban főleg azzal magyarázta a vereséget, hogy a Jobbik elvesztette korábbi szavazóinak kétharmadát. A másik kiemelt ok szerinte a választók fideszes agymosása, amit, ahogy a választás éjszakáján ezúttal is a nácikéhoz hasonlított.