„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay: A Jobbik eltűnt szavazói hiányoztak, a baloldaliak most is megvoltak

4/04/2022 21:00

| Szerző: Klubrádió

Elvesztette korábbi szavazóinak kétharmadát a Jobbik, ez az egyik fő magyarázata az ellenzék választási vereségének – véli Márki-Zay Péter, az ellenzéki szövetség volt miniszterelnök-jelöltje. A másik szerinte a fideszes agymosás, amit ismét a nácikéhoz hasonlított.

A kormányzati propaganda hatása volt az ellenzék választási vereségének kiemelt oka Márki-Zay Péter volt közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint. „... hogy a propagandán ment el a dolog, az agymosáson ment el a dolog, abban én biztos vagyok” – fogalmazott, egyúttal április 3-i esti beszédéhez hasonlóan, a magyar kormány propagandagépezetét a nácikéhoz hasonlította – szerinte Hitlert a németek még 1945 áprilisában is megválasztották volna, legalább kétharmaddal.

Az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség volt kormányfő-jelöltje a Partizánnak adott interjút az április 3-i parlamenti választás másnapján. Előtte az ellenzéki szövetség több tagja is kritizálta az ellenzéki vereség kapcsán, így Jakab Péter Jobbik-elnök kétszer is, valamint Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője, valamint Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke is.

Az ellenzéki vereség másik magyarázata szerinte az, hogy a Jobbik elvesztette korábbi szavazóinak kétharmadát. Márki-Zay úgy számolja, hogy a baloldali választók most is ugyanúgy leszavaztak az ellenzékre, mint az előző választásokon, de a korábbi Jobbik-szimpatizánsok jelentős része nem tartott a párttal az ellenzéki összefogást követően. Nagyrészt ez magyarázza szerinte, hogy a korábbiakhoz képest közel egymillió szavazó tűnt el a Fidesszel szemben álló oldalukról. Mint mondta, a választás előtt egy hónappal már ők is azt mérték, hogy a 2018-ban a Jobbikra szavazók legalább egyharmadát nem tudják megszólítani, de a választás napján kiderült, hogy ez az arány valójában kétharmados.

„Igazából a Jobbik volt az, aki elveszítette a szavazóit, akinek a szavazóit mi elveszítettük.” Szerinte a kormányoldal által harsogott gyurcsányozós üzenetek kifejezetten nekik szóltak, ha pedig a „baloldalt veszítettük volna el, mint ahogy most egyes ellenzéki politikusok mondják, abszolút tévesen, akkor nem a Mi Hazánk került volna a parlamentbe most, hanem a Kétfarkú Kutya Párt”.

Választás 2022 – Az Egységben Magyarországért eredményv?
 
 Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke beszédet mond a az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Műjégpályán az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. MTI/Illyés Tibor
 

A volt miniszterelnök-jelölt az interjúban köszönetet mondott Gyurcsány Ferenc DK-elnöknek, amiért nem szerepelt az ellenzéki lista látható helyén, és hogy nem kampányolt aktívan. Ellenkező esetben ugyanis a felméréseik szerint 7-8 százalékkal rosszabb listás eredményt ér el az ellenzék.

Saját hibájának azt mondta, hogy elhitte, hogy Orbán Viktor kormányfő legyőzhető a mostani, Fidesz által kialakított rendszerben.

Arra a kérdésre, hogy felveszi-e listán elnyert parlamenti mandátumát, és beül-e az országgyűlésbe, azt válaszolta, ezt elsősorban Hódmezővásárhely fogja eldönteni, nem hozott még határozott döntést. Mint mondta, fideszes választókerületi ellenfele, Lázár János nagyjából 150 szavazattal vezet a városban, de a levélszavazatokat még nem számlálták meg, így bízik abban, hogy győzni fog. „Ha azt láttam volna, hogy mi Vásárhelyet mi kétharmaddal hozzuk, akkor nyugodtan mondhattam volna, hogy ott hagyhatjuk Vásárhelyet, mert Vásárhely rendben van (…). De egy ilyen kiélezett helyzetben azt gondolom, hogy Vásárhelyet nem lehet magára hagyni.”

Márki-Zay politikai jövőjéről azt is mondta, nem távozhat a politikából.