„Klubrádió
A lényeg

Orbán közölte, eldőlt, befejezik a Liget Budapest Projektet

6/04/2022 15:12

Teljes egészében meg fog valósulni a Liget Budapest Projekt, úgy ahogy azt a kormány eredetileg tervezte. Ezt a kérdést a választók most eldöntötték – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A Fidesz újabb kétharmados választási sikerének okairól és a kormány terveiről beszélt szerda délutáni sajtótájékoztatóján Orbán Viktor pártelnök, aki újságíróknak is válaszolt. A Liget Budapest Projekt jövőjét firtató kérdésre azt mondta, az teljes egészében meg fog valósulni, úgy ahogy a kormány eredetileg tervezte. A kormányfő szerint a kérdést a választók most eldöntötték.

A több mint tíz éve, a második Orbán-kormány hivatalba lépése utáni esztendőben indult Liget Budapest Projekt  keretében több nagyméretű kulturális létesítmény épülne a főváros központi elhelyezkedésű közparkjában. A tervek egy része már megvalósult, így a Városligetben elkészült a Magyar Zene Háza és felhúzták az új Néprajzi Múzeum épületét is, de félbemaradt a több terv megvalósítása, miután 2019-ben a projektet környezetvédelmi és eltérő városfejlesztési elképzelései miatt elvető ellenzék nyerte a fővárosi önkormányzati választást. A kormány ekkor a még el nem kezdett három beruházás megvalósítását függesztette fel, de mindhárom rendelkezik érvényes építési engedéllyel, így, ha éppen el akarta volna kezdeni a megépítésüket a projektgazda Városliget Zrt. megtehette volna.  A Nemzeti Galéria mellett az Innováció Házáról és a Városligeti Színházról van szó, ezekről a kormány 2019 őszén azt közölte, továbbra is fontosnak és hasznosnak tartja őket, de addig nem építi meg, amíg a főváros ezzel nem ért egyet.

Orbán szerdai sajtótájékoztatóján megjegyezte, a városligeti építkezés az egész nyugati világ legnagyobb kulturális projektje, amit gazdasági nehézségek idején is folytatni kell.