„Klubrádió
Esti gyors

Mit tenne Orbán Viktor az ellenzék helyében? – Kárpáti János jegyzete

5/05/2022 18:03

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Találkozunk a Kisrablóban, ahol majd mindenki virítja a lóvét. Ne feledjétek, a párt az, amely képviselővé tett benneteket, úgyhogy most szépen visszaosztjátok a pénz egy részét, és azt közös célokra fogjuk fordítani. Kicsit kevés ugyan, de a miénk.

2022. május 05. Esti gyors-részlet (2022.05.05. Kárpáti János jegyzete)
02:10
00:00
Azt mondta nemrég Medgyessy Péter, hogy nem szégyen tanulni Orbán Viktortól. Nosza. Tegyük fel magunknak a kérdést: Mit csinálna Orbán, ha most ő lenne abban a helyzetben, amiben a mai ellenzék van? Konkrétan mi lenne a válasza arra, hogy bemenjenek-e a parlamentbe?

Szerintem – a korábbi tapasztalatok fényében is – teljesen világos. Azt mondaná: be kell menni, le kell tenni az esküt mindenre, ami szent, meg kell szerezni a lehető legtöbb bizottsági és egyéb tisztséget, fel kell venni az utolsó fillérig minden pénzt, ami ezekért a tisztségekért felvehető, aztán húzás. Találkozunk a Kisrablóban, ahol majd mindenki virítja a lóvét. Ne feledjétek, a párt az, amely képviselővé tett benneteket, úgyhogy most szépen visszaosztjátok a pénz egy részét, és azt közös célokra fogjuk fordítani. Kicsit kevés ugyan, de a miénk.

Nem tudok elképzelni más, racionális hozzáállást. A mai ellenzék persze néhány dologban különbözik a Fidesztől, nem csak az aktuális erőt illetően. Az egyik, hogy hatan vannak. Bőven túl sok, de közülük a legkisebbnek a frontembere már leszögezte, hogy önállóan fognak indulni két év múlva az európai parlamenti választáson. Így kell bejutási küszöb alá kerülni. Aztán az is különbség, hogy igen, a Fidesz megköveteli embereitől az egyéni áldozatvállalást a főnök által meghatározott célok elérése érdekében. Meghallgatod a döntést, nyelsz egyet, és bólintasz, cserébe tényleg nem hagynak az út szélén. Az ellenzéki oldalon: nem bólintasz, mutatod, hogy mekkora az egód, majd szerencse kérdése, hogy hol találod magad.

Félreértés ne essék: nem a túlzott központosítást, nem a napkirályt hiányolom: ez mindig is vitatkozó, időnként veszekedő oldal volt, és maradjon is az. De most jó lenne inkább nem azon huzakodni, hogy ki mit vihet magával a maradékból a házibuli után, hanem azon lehetne versengeni, hogy ki mit tud hozni a következő buliba. Mert a történelem nem ért véget, lesz következő buli.

Kárpáti János jegyzete a 2022. május 5-i Esti gyorsban hangzott el.