„Klubrádió
A lényeg

Ma mindenki leteszi az esküt a parlamentben, egy valakit kivéve

2/05/2022 07:03

| Szerző: Klubrádió

Hétfőn 11 órakor megalakul az új Országgyűlés, a képviselők pedig leteszik az esküjüket. Az ülést Áder János nyitja meg köztársasági elnökként utoljára. Áder felkéri majd a protokoll szerint korelnöknek a legidősebb képviselőt, a 86 éves Turi-Kovács Bélát, aki beszédet mond, és az ő javaslata alapján választja meg az Országgyűlés a házelnököt, az alelnököket és a jegyzőket. Az elnök Kövér László lesz várhatóan.

Áder János felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakít
 
Áder János felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakít
 
Budapest, 2022. április 29. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltje (b) és Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában 2022. április 29-én. Az államfő Orbán Viktort kérte fel a következő kormány megalakítására. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

 

Az Országgyűlés meghallgatja a Nemzeti Választási Bizottság és a Nemzeti Választási Iroda elnökének beszámolóját a választásról, aztán megszavazzák a mandátum igazolásokat. Az esküt a képviselők délben teszik le, a 199 képviselőből a jelzések szerint egyedül Hadházy Ákos egyedül nem megy be a parlamentbe, mert nem akarja ezzel legitimálni a választásokat.

Az eskütétel után bejelentik az új Országgyűlés megalakulását összesen kilenc frakcióval. Két új párt is bejutott: a Momentum és a Mi Hazánk Mozgalom. A frakciók így fognak kinézni:

Fidesz: 117 képviselő – frakcióvezető: Kocsis Máté

KDNP: 18 képviselő – frakcióvezető: Simicskó István

DK: 15 képviselő – frakcióvezető: Gyurcsány Ferenc

Momentum: 11 képviselő – frakcióvezető: Fekete-Győr András (Hadházyval)

Jobbik: 10 képviselő – frakcióvezető: Jakab Péter

MSZP: 10 képviselő – frakcióvezető: Tóth Bertalan

Párbeszéd: 6 képviselő – frakcióvezető: Tordai Bence

Mi Hazánk Mozgalom: 6 képviselő – frakcióvezető: Toroczkai László

LMP: 5 képviselő – frakcióvezető: Ungár Péter

Az Országos Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselője ezúttal is Ritter Imre lesz.

Az alakuló ülésen Áder János tesz javaslatot a miniszterelnök személyére is, aki Orbán Viktor lesz, akit már a múlt héten felkért a kormányalakításra. Orbán elfogadta a felkérést. (Via Telex)