„Klubrádió
A lényeg

Megalakult az új parlament, az ellenzék egy része nem várta meg Áder beszédét sem

2/05/2022 12:57

| Szerző: Klubrádió

Esküt tettek a képviselők, megfogadták, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hűek lesznek, és másokkal is betartatják a törvényeket. Megalakult az új Országgyűlés. Egyetlen megválasztott ellenzéki képviselő nem jelent meg az eseményen, Hadházy Ákos, az ellenzék fele pedig az eskütétel után kivonult az ülésről.

Délelőtt 11-kor elkezdődött az április 3-án megválasztott új országgyűlés alakuló ülése. A megjelent képviselők letették az esküt. Ahogy azt előzetesen ígérték, az eskütétel után a Momentum, DK és a Párbeszéd legtöbb képviselője kivonult az ülésteremből. A Fideszen, a KDNP-n és a Mi hazánkon kívül a Jobbik, az MSZP és az LMP parlamenti tagjai is bent maradtak Áder János leköszönő államfő beszéde alatt. Szintén így döntött, vagyis meghallgatta Ádert, a párbeszédes Jámbor András és Mellár Tamás is.  A szünet után a DK és a Párbeszéd kivonuló fele visszatért, a Momentum nem.

Választás 2022 - Az Országgyűlés alakuló üléseBudapest, 2022. május 2. Áder János köztársasági elnök (k) az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án. A patkóban Turi-Kovács Béla, az új összetételű parlament legidősebb tagja, korelnök, fideszes képviselő, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök (középen, b-j). MTI/Illyés Tibor
 

A budapesti XIV. kerületben mandátumot nyert Hadházy Ákos, aki végül mégsem lesz a Momentum frakciójának tagja, a Baranya megyei Kisvaszaron tett alternatív esküt, szerinte ugyanis a valódi ellenzéki munka nem folyhat a parlament falai között, mert azzal csak a hatalomnak tesznek jót. Hadházy a községben egy újabb, uniós pénzekkel elkövetett csalást próbál felderíteni. A képviselő még tavaly fordult az Európai Csalás Elleni Hivatallalhoz (OLAF), és tett feljelentést a kisvaszari uniós támogatások körüli állítólagos visszaélések miatt.

Fekete-Győr András, a Momentum frakcióvezetője a Kossuth téren beszélt arról, miért vonultak ki. Azt mondta, a magyar választási és médiarendszer nem demokratikus, a magyarok ennek okán nem kapják meg az EU-s pénzeket és forrásokat, ami miatt nem tud megfelelő ütemben fejlődni Magyarország. A Momentum ezért nem akarta legitimálni az ülést. Hozzátette, csak akkor lett volna ereje annak, ha nem teszik le az esküt, hogyha az Egységben Magyarországért többi pártja is így döntött volna.