„Klubrádió
A lényeg

Szakítás lett belőle, hogy Hadházy nem, a Momentum mégis bemegy a parlament alakuló ülésére

29/04/2022 16:54

| Szerző: Klubrádió

Nem ül be a Momentum frakciójába Hadházy Ákos megválasztott parlamenti képviselő, szerinte tragikus, hogy a párt mégis bemegy az Országgyűlés alakuló ülésére. 

"Hadházy Ákossal a jövőben nem egy frakcióban fogunk a NER lebontásán dolgozni, de közösen szeretnénk értékalapon, ügyek mentén továbbra is együttműködni, ahogyan ezt tettük az elmúlt években" – közölte a Momentum péntek délután az Alfahírrel a portál beszámolója szerint.

Fél nappal korábban Hadházy, aki Zuglóban az ellenzéki szövetség jelöltjeként egyéni választókerületi mandátumot nyert, tragikusnak nevezte, hogy a Momentum elnöksége végül úgy döntött, megválasztott képviselői mégis részt vesznek az Országgyűlés alakuló ülésén. 

 
Fekete-Győr András
 a Momentum Mozgalom volt elnöke, leendő országgyűlési frakciójának vezetője Forrás: Fekete-Győr András/Facebook
 

Korábban úgy volt, Hadházy a Momentum-frakció tagja lesz az új parlamentben, a párt részéről pedig többször elhangzott – ahogy azt Hadházy a teljes ellenzéknek javasolta –, hogy nem vesznek részt az új országgyűlés alakuló ülésén, mert új alapokra kell helyezni az ellenzéki politizálást a Fidesz mindent leuraló hazug és korrupt rendszere ellen. Ezt a döntést változtatta meg a Momentum csütörtök estére, aminek előzménye, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közölte, aki nem vesz részt a parlament alakuló ülésén, képviselő és tisztségviselő sem lehet.

Hadházy az újabb kétharmados Fidesz-többséget hozó április 3-i voksolás óta azt mondja, az Orbán-féle hatalom elcsalta a választást, az ellenzék pedig csak kelléknek kell a rezsim számára, hogy az fenntarthassa a demokrácia látszatát. Mivel a parlamenti képviselőknek korábban sem volt meg a lehetőségük ellenőrizni a kormányt, szerinte az ellenzéknek a jövőben más módon kell politizálnia. Április 3. után kezdettől azt javasolta, az ellenzéki képviselők bojkottálják az új országgyűlést, ne vegyenek részt az alakuló ülésén és ne vállaljanak külön parlamenti tisztségeket, tehát ne legitimálják a hatalmi visszaélésekre épülő Orbán-rendszert. Szerinte hibrid rezsimet hibrid ellenzékkel nem lehet megdönteni.

Hadházy a Momentum lépéséről azt is írta, a fenyegetés vagy valamilyen más megfontolás hathatott a pártra. "Ezzel együtt biztos vagyok benne, hogy ahogyan eddig is számos jó ügyben szövetségesként együtt tudtunk dolgozni, a jövőben is lesznek közös ügyeink."

 
ARCHÍV/Hadházy Ákos ellenzéki előválasztási plakátja 2021 szeptemberében. A politikus a Momentum támogatásával indult az ellenzéki előválasztáson a Budapest, 08. számú országos egyéni választókerületben, Zuglóban,  a XIV. kerületben. Forrás: Fekete-Győr András/Facebook