„Klubrádió
Reggeli gyors

Lakner: A parlament nem azt a funkciót tölti be, amit 1990-ben

2/05/2022 08:49

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nagyon fontos, hogy az ellenzék minél több pozíciót elfoglaljon a Parlamentben, mert így alternatív politikai fórumokat teremthet meg – véli Lakner Zoltán. A politikai szakértő szerint az Orbán-rezsim negyedik kétharmados győzelme egyértelműen azt bizonyítja, hogy a Parlament már nem azt a funkciót tölti be, amit 1990-ben, 2000-ben, vagy akár 2008-ban.

2022. május 02. Reggeli gyors - részlet 22.05.02. Lakner Zoltán
06:15
00:00

Elküldték igényeiket a parlamenti tisztségek kapcsán az ellenzéki pártok Kövér Lászlónak. Az összefogás pártjai 4 bizottsági elnöki posztot szeretnének, míg a Mi Hazánk két bizottságot vezetne. A Momentum ugyanakkor egy tisztséget sem igényelt. A kormánypártok már korábban jelezték: összesen 5 bizottságot elnökölhetnek ellenzéki pártok – írta meg az ATV.

 
Lakner Zoltán5
 
Lakner Zoltán politológus, Facebook
Facebook
 

Különösen annak vonatkozásában fontos, hogy az ellenzék milyen módon vesz részt a Parlament működésében, hogy az új kormány újabb alkotmánymódosításra készül, amellyel praktikusan további rendeleti kormányzást tesz lehetővé a kétharmad számára, ezúttal a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva – véli Lakner Zoltán politikai szakértő. A Jelen főszerkesztője kitért arra is, hogy Hadházy Ákos nem veszi fel mandátumát, és ugyanezt várja el az ellenzéki pártoktól is. Mindamellett, hogy megérti a politikus álláspontját, hiányolja az ellenzéki politikusok kommunikációját a folyamatból. "Mintha az ellenzéki pártok, és politikusok leültek volna" – tette hozzá.

"Talán naiv a feltételezés, hogy abban kellett volna valamiféle egyetértés, hogy mi a követendő magatartás, és nem április 4-én kellett volna elkezdeni azon gondolkodni, hogy mit kel csinálni az új Parlamenttel" – foglalta össze véleményét az ellenzék parlamenti szerepvállalásáról.

Hangsúlyozta, az Orbán-rezsim negyedik kétharmados győzelmét követően nehéz tartalommal feltölteni az ellenzék választóinak szánt mondanivalóját. Ami Lakner szerint nem egyszerű, hiszen "ebben a Parlamentben sem az érdekképviseletre, sem a kormány ellenőrzésére nincs lehetőség". Ez a Parlament ugyanis már nem azt a funkciót tölti be, amit 1990-ben, 2000-ben, vagy akár 2008-ban.

Mégis fontosnak tekinti azt, hogy minél több ellenzéki politikus foglaljon el valamilyen pozíciót, így az egyes bizottságokon belül is. Ennek kettős célja van. Egyfelől közvetlen forrásokból érkező információkkal láthatják el a választókat. Másfelől az ellenzék anyagi forrásai korlátozottak, így minden bevételre szükségük van, amelyet felhasználhatnak a politizálás "alternatív fórumait teremtsék meg".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Lakner Zoltánnal
2022.05.02., hétfő 8:15
Riporter: Szénási Sándor