„Klubrádió
A lényeg

Ki kapja Márki-Zay Péter mandátumát?

16/04/2022 17:17

| Szerző: Klubrádió

Nem veszi fel képviselői mandátumát Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, aki elvileg a Párbeszéd frakciójába ült volna be. Ő maga arról beszélt, hogy bár a hat párt dönt a mandátum sorsáról, szívesen adná Szél Bernadettnek (aki a Momentumba ülne be) vagy az MSZP-nek. Hadházy Ákos, a zuglói választókerület győztese is Szél Bernadettnek ajánlaná fel Márki-Zay mandátumát.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje beszélt az ATV-ben arról is, kinek szánná az országgyűlési választáson listáról elért mandátumát, amellyel kapcsolatban már korábban jelezte, nem kívánja felvenni.

Kiemelte: elsősorban a hat párt döntése lesz, hogy kié lesz a mandátum, de ő szívesen javasolná Szél Bernadettet, aki alulmaradt az egyéni körzetben (Pest 2-ben) a fideszes Menczer Tamással szemben. Hozzátette ugyanakkor: az MSZP-nek most 10 mandátuma van, de a pártfinanszírozás szabályai alapján jobban járnának, hogyha 11-en lennének, így nekik is szívesen adna egy helyet.

Márki-Zay elvileg a Párbeszéd frakciójába ült volna be.

Hadházy Ákos is Szél Bernadettnek ajánlaná fel Márki-Zay mandátumát, szerinte Szél Bernadett kiesése a parlamentből a választás „legigazságtalanabb és legfájóbb” következménye.

A tisztességtelen feltételek mellett lebonyolított, elcsalt választás következményei közül a Fidesz ismét kétharmados többsége mellett Szél Bernadett kiesése a legigazságtalanabb és legfájóbb. Az ellenzék egyik legaktívabb, legelszántabb, legnépszerűbb és hiteles tagja távozhat a parlamentből – írta a Facebookon Hadházy Ákos, aki Zuglóban tudott győzni.

Szerinte ez „az ellenzéki pártok rossz döntéseinek a következménye”, mivel Szél billegő körzetben indult, és „világosan lehetett előre jósolni, hogy rossz országos eredmény esetén veszíthet”. Hozzáteszi, az előválasztáson ráadásul nem is lehetett az ellenzéki listáról szavazni (arról csak hónapokkal később született döntés), a pártok egyezsége pedig „nem engedte meg, hogy a pártelitekhez nem kötődő, független képviselő befutó helyet kapjon” rajta, így pedig „a nála jóval kevesebbet teljesítő képviselők jutottak be a listáról”.

(via hvg, kép: Facebook)