„Klubrádió
A lényeg

A Momentum újratervezett: leteszik a parlamenti esküt

29/04/2022 07:52

| Szerző: Klubrádió

Miután a Fidesz frakcióvezetője Kocsis Máté kijelentette, hogy képviselő és tisztségviselő sem lehet az, aki nem vesz részt a parlament alakuló ülésén, sorra jelezték az ellenzéki pártok, hogy mégis ott lesznek. A Monetum is így döntött, de csak az esküt teszik le. 

A Fekete-Győr András által vezetett Momentum-frakció május 2-án leteszi a parlamenti esküt, de aztán bojkottálja "az alakuló ülés érdemi részét”, mert nem ismerik el a választást tisztességesnek. Semmilyen pozíciót nem vállalnak a parlamentben, munkájukat a parlamenten kívül, a "változást akaró közösségek építésével” fogják tölteniírja a 444.hu.

 

Hadházy Ákos, aki maga kezdeményezte a bojkottot, kritizálta a döntés. Mint a Facebookon írta, "Fekete-Győr András hétfőn levelet írt Kocsis Máténak. Ebben -nagyon helyesen- azt közölte, hogy a Momentum nem vesz részt az alakuló ülésen, mivel nem teljesülnek a parlament működésének alapfeltételei. Ezután Kocsis Máté megfenyegette a parlamenti pártokat, hogy ne merészeljenek távol maradni arról az ülésről, ahol az új parlament dönt arról, hogy a választások szabályos rendben zajlottak. Tegnap este értesültem arról, hogy a Momentum elnöksége úgy döntött, elfogadja a DK javaslatát, elmennek az ülésre és az eskütételig ott is maradnak. Sajnos két lehetőség lehet csak tehát. Vagy a Fidesz hátrált meg, vagy a Momentum.

A Momentum elnöksége döntött. Szerintem rosszul, sőt, tragikusan, de ezzel már nekik kell együtt élniük, nekik kell a választókkal elszámolniuk. A tegnap késő esti közlemény szövegéből és a díszpozíciók visszautasításából látszik, hogy értik ők, miről van szó, de a fenyegetés vagy valamilyen más megfontolás hatott. Ezzel együtt biztos vagyok benne, hogy ahogyan eddig is számos jó ügyben szövetségesként együtt tudtunk dolgozni, a jövőben is lesznek közös ügyeink".