„Klubrádió
A lényeg

Fekete-Győr elmondta, miért vonult ki a Momentum a Parlamentből

2/05/2022 14:11

| Szerző: Klubrádió

A Momentum Mozgalom parlamentbe jutott képviselői kivonultak a parlamentből a Kossuth térre az eskütételt követően.  A Kossuth téren a frakcióvezető, Fekete-Győr András azt mondta, azért vonultak ki, mert a magyar választási és médiarendszer nem demokratikus. Szerinte csak akkor lett volna ereje annak, ha nem teszik le az esküt, hogyha az Egységben Magyarországért többi pártja is így döntött volna.

Megalakult az új parlament, az eskütétel után a Momentum, DK és a Párbeszéd legtöbb képviselője kivonult az ülésteremből. Fekete-Győr András a momentumosok részéről ezt azzal indokolta, hogy a magyar választási és médiarendszer nem demokratikus. A magyarok szerinte ennek okán nem kapják meg az EU-s pénzeket és forrásokat, ami miatt nem tud megfelelő ütemben fejlődni Magyarország – a Momentum ezért nem akarta legitimálni az ülést. 

Fekete-Győr a következő években elsősorban parlamenten kívüli munkára tervez fókuszálni, de az azon belüli munkában is részt kíván venni hazafias és haladó szellemiségű alternatíva felállításával. 

A frakcióvezető az RTL kérdésére válaszolva elmondta, hogy a Momentum nem vállal "díszpozíciókat", azonban bizottsági helyeket igen. A hvg.hu arról kérdezte a Momentum volt elnökét, hogy bár a párt azt mondta, nem kíván részt venni az alakuló ülésen, az eskütétellel mégis megtette; Fekete-Győr azzal érvelt, hogy ennek a kihagyásnak csak akkor lett volna igazán ereje, ha az Egységben Magyarországért többi pártja is beáll a kezdeményezés mellé. Ez nem történt meg, ezért módosítottak a döntésen, az ülés érdemi részét viszont bojkottálták.

A Telex Hadházy Ákosra vonatkozó kérdésére a frakcióvezető kijelentette, hogy bár Hadházy nem lesz tagja a frakciójuknak, szoros együttműködést terveznek, a közös cél pedig a korrupciómentes Magyarország, független közmédia, valamint az országos politika megváltoztatása.

A Zuglóban győztes Hadházy egyedüliként nem volt ott a Parlamentben, a Baranya megyei Kisvaszaron tett alternatív esküt. Áder János beszédét a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk mellett az MSZP, a Jobbik és LMP képviselői, valamint a párbeszédes Jámbor András és Mellár Tamás várta meg.

(via hvg.hu)