„Klubrádió
Esti gyors

Messze, messze, a vad Urál aljában – Szénási Sándor jegyzete

4/05/2022 18:03

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

"Az orosz származású ukrán polgárok Putyin háborújának legmocskosabb időszakaiban sem mutattak hajlandóságot, hogy örüljenek az őket állítólag felszabadító testvéreik bevonulásának."

2022. május 04. Esti gyors-részlet (2022.05.04. Szénási Sándor jegyzete)
02:52
00:00

Ha hinni lehet a híreszteléseknek – nem mondhatunk adatokat, mert háborúban olyanok nincsenek, propaganda van – az oroszok eddig több mint egymillió felnőttet, és több ezer gyereket szállítottak el Oroszországba, állításuk szerint az illetők személyes kérésére. Mások más számot mondanak, eszerint 402 ezer embert telepítettek át, köztük 84ezer gyereket.

A két szám annyira távol esik egymástól, hogy a valós értéket találgatni sem érdemes.

Viszont az önkéntes, mi több kikönyörgött távozás még akkor sem lenne hihető, ha kizárólag oroszokat vittek volna el, aki a „náci” ukránok elől menekültek, csak hát ilyen áttelepülés 2014-ben sem volt, a polgárháború idején, ráadásul az orosz származású ukrán polgárok Putyin háborújának legmocskosabb időszakaiban sem mutattak hajlandóságot, hogy örüljenek az őket állítólag felszabadító testvéreik bevonulásának, nemhogy együttműködtek volna velük. Marad tehát az, hogy ukránokat szállítottak el, esetükben pedig még inkább kizárt, hogy abban az országban szeretnének élni, ahol – az ukrán menekültek beszámolnak arról, hogy orosz kollegáik hogyan kerülték el őket a háború megindulása után, illetve hogyan vetették nekik oda, hogy a bajt maguknak köszönhetik – a lakosság meggyőző többsége hisz a putyini propagandának, annak tehát, hogy az ukránok nácik.

Képzeljük el, milyen sors várna rájuk.

Tényleg el kell képzelnünk, mert a legvalóságközelibb feltevés az, hogy bár bizonyosan akadnak köztük orosz áttelepülők is, a távozók jó része ukrán, és kényszer alatt hagyta el a hazáját. Erre pedig nagyon egyszerű magyarázat van:

Kelet-Ukrajnában. a Luhanszki területen  a lakosság 58%-át az ukránok adják, a Donyecki területen pedig 56,9%-át, vagyis a közhiedelem és persze azt azt erősítő propaganda ellenére az ukránok vannak többségben. Még úgy is, hogy az előbb ismertetett adat 2001-es, és ha valamilyen okból visszaveszünk az ukránok számából, a többség úgy is meglesz, ha nagyon szkeptikusok vagyunk, fele-fele lesz az arány.

Ha tehát más régiókból vihettek is el oroszokat is, a keleti országrészből szinte biztosan ukránokat kényszerítenek, pontosabban deportálnak. Oroszország minimum célja az, hogy a két szakadár köztársaságot magához csatolja, a területet tehát ukránmentessé tegye, amennyire ezt teheti, de legalább a számukat csökkentse. Ahova kerülnek, egyelőre táborokba, ahonnan majd szétosztják őket, legalábbis azokat, akik életben maradnak, biztosan nem az európai Oroszország lesz.

Van elég Isten háta mögötti helyük, ahol a madár se jár, a kíváncsi média se.

Mindig is voltak ilyen helyeik.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2022. május 4-i adásában hangzott el.