„Klubrádió
Útszélen

Majális

7/05/2022 07:16

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

"Nem, nem az olcsó sör és virsli hiányzott az idei május elsején, olcsóságról értelemszerűen szó sem lehetett volna. Hanem legalább az arról való gondolkodás, hogy van-e bárhol érvényes baloldali üzenet azoknak, akiknek újra el kell fogadniuk az olyan fogalmakat, mint a tömeges elbocsájtás, a csőd." Józsa Márta jegyzete a Tungsramról.

2022. május 05. Útszélen (2022. május 05., csütörtök 15:00)
45:43
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta

Nem, nem az olcsó sör és virsli hiányzott az idei május elsején, olcsóságról értelemszerűen szó sem lehetett volna. Hanem legalább az arról való gondolkodás, hogy van-e bárhol érvényes baloldali üzenet azoknak, akiknek újra el kell fogadniuk az olyan fogalmakat, mint a tömeges elbocsájtás, a csőd. Azokban az ipari nagyvállalatokban, amelyek túlélték a rendszerváltást, sokan lehetnek, akiket egy életpálya köt a munkahelyükhöz.

Mondjuk a még 1896-ban, a Millennium évében alapított Tungsramhoz, amely nemcsak a magyar ipar, hanem a magyar innováció jelképe is volt. Az első megrázkódtatás a rendszerváltás idején érte az ott dolgozókat, akik eladdig a gyári munkásság elitjének érezték magukat. 1989-ben a rendszerváltás körüli privatizáció rázta meg céget: akkor a General Electric vette meg és fejlesztette vissza kutató-újító üzemből egyszerű izzógyárrá. Mondjuk ettől még európai hírű maradt a termék.

2018-ban pedig azzal az ígérettel vették meg újra, hogy nyílt innovációs központtá változtatják a kutatás-fejlesztési részleget, és nem olyasminek a termelését erőltetik, amire nincs szükség. Ez természetesen azzal is járhatott volna, hogy folyamatosan képzik a dolgozóikat. Akik ennél fogva még akkor is jobb munkavállalási pozícióból kereshettek volna maguknak más munkahelyet, ha történetesen mégis bajba kerül a cég. És kellő kormányzati gondossággal akár újjá is születhetett volna egy fontos magyar ipari hagyomány. Nos, az összeszerelő üzemek országában sem ez, sem az nem történt meg. 

Józsa Márta jegyzete

Az Útszélen témái voltak:

Örökre becsukódó gyárkapuk – a magyar ipar egyik fellegvárának dolgozói új állás után nézhetnek. A Tunsgram az ipari fejlesztés és megújítás központjává szeretett volna válni – de már többnyire csak ódivatú villanykörtét gyártanak. Lehetett volna másként.

Ha jól megy a gazdaság, ha nem, a nyugdíjasok átlagosan a negyedét kapják meg annak, mi járna nekik. A válság és az infláció most azt is pillanatok alatt elviszi.

Vendégeink:

Tóth Gyula, a Tungsram dolgozója
Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke
Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának, a NYUSZET-nek a soros elnöke