„Klubrádió
Reggeli gyors

Újra együtt! Megint voltak szakszervezeti majálisok

2/05/2022 12:13

| Szerző: Klubrádió

Két év kihagyás után újra rendezhettek szakszervezeti majálisokat. "Végre le tudtunk ülni beszélgetni a jövőről is. (...) Egy modern szakszervezetnek a társadalmi kérdésekkel is foglalkoznia kell" – mondta Székely Tamás szakszervezeti vezető a Reggeli gyorsban.

2022. május 02. Reggeli gyors - részlet 22.04.02. Székely Tamás
06:55
00:00
Nemcsak Budapesten, hanem az ország különböző pontjain voltak szakszervezeti majálisok. Onnan nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam, bár nagyon vegyes a kép, mert nyilvánvaló, hogy meghatározók az éppen aktuális munkaerő-piaci problémák (Tungsram gyár- vagy a Johnson Electric ózdi alkatrészgyárának bezárása, energiaválság, lakhatási gondok), de a pandémia után két évvel újra találkozás egy közösséggel, az felemelő. Végre le tudunk ülni beszélgetni nem csak a hétköznapi dogokról, a világ gondjairól, hanem a jövőről is – mondta a VDSZ elnöke. 

Székely kiemelte, hogy ahhoz hogy munka legyen, nagyon sokat kell tenni a szakszervezeteknek is. Szerinte tisztán látszik, hogy a háború okozta különböző – Magyarország előtt is álló – válsághelyzeteket közösen kell kezelni, mert már vannak előjelei, hogy hazánkat is érinti például az alapanyaghiány vagy éppen a szállítási problémák

Fotó: Pixabay
 

Egyre több területen azon gondolkoznak a munkáltatók, hogy hogyan tudják a termelést úgy biztosítani, hogy közben rövidebb-hosszabb időre le kell állniuk. Ezen kívül Magyarországon a lakhatási válság is komoly problémát jelent, hiszen Európa nyugati feléhez viszonyítva még a mobilitás is nehézséget okoz. Nyugat-Európában jellemzően bérlakásokban laknak az emberek, és ha az ország másik felében kap valaki munkát, akkor egyszerűen összecsomagolja a kis motyóját, és átköltözik egy másik bérlakásba. Mivel ma nálunk a lakások nagy része magántulajdonban van, és adott esetben ha egy dolgozónak Győrből át kellene mennie Nagykanizsára egy másik munkahelyre, akkor inkább nem vállalja a munkát, mivel a lakáshelyzet megoldása nagyobb kihívást jelent számára, mint maga a munka – mondta az MSZSZ alelnöke. Hozzátette, hogy a szakszervezetek ezen úgy tudnak segíteni, hogy a kollektív szerződésben egyre több munkáltatónál meg tudnak állapodni abban, hogy lakbér vagy lakástámogatást (felújítási vagy vásárlási kamatmentes kölcsönt) adjon a munkahely.

A szakszervezeteknek különféle társadalmi kérdéseket is fel kell vetni, legyen az a szakképzés, az oktatás, a kisebbségek helyzete, az LMBTQ-kérdéskör, a bevándorlás, illetve a külföldi munkavállalók alkalmazása. Ezek olyan kérdések, amikkel egy modern szakszervezetnek – Nyugat-Európához és a tengerentúlhoz hasonlóan – foglalkoznia kell – mondta Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Reggeli gyors/interjú Székely Tamással
2022. május 02., hétfő 07:49
Műsorvezető: Szénási Sándor