„Klubrádió
Reggeli gyors

Olyan munkaerőre lesz szükség, amely a négynapos munkarendnek felel meg

7/03/2022 12:44

| Szerző: Klubrádió

Négynapos munkahét: nagyobb termelékenység, elégedettebb dolgozók? Több országban (Franciaországban, Belgiumban, Izlandon, Skóciában, Svédországban, Németországban, Új-Zélandon, Spanyolországban) már tesztelik vagy be is vezették ezt a modellt. Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke volt a Reggeli gyors vendége.

2022. március 07. Reggeli gyors - részlet 22.03.07. Székely Tamás
06:20
00:00
Azoknál a cégeknél folyik ilyen kísérlet, ahol elsősorban szellemi tevékenységet végeznek a munkavállalók, tervezőirodáknál vagy olyan szolgáltatást végző kisebb cégeknél, ahol nem igényel folyamatos megszakítás nélküli munkarendet a termelési folyamat. Azoknál a cégeknél, ahol ezt alkalmazzák, pozitív hozadéka van a hatásos termelékenységet vagy a jobb munkavégzést illetően  – mondta Székely Tamás. Hozzátette azt is, hogy ha Magyarországon bevezetik ezt a modellt, a pszichoszomatikus hatásokat figyelembe véve az pozitív lehet a munkavállalóknak is.

Fotó: Pixabay
 

Ne felejtsük el, hogy óriási digitalizációs átalakuláson megy át az ipar és az egész társadalom. Ennek az lesz az egyik hatása, hogy az élő munka kisebb részt vállal a munkafolyamatból, mint az korábban volt – vázolta a jövőt a szakszervezeti elnök. Valószínűleg át fog alakulni az egész gazdaság és így a munkaerőpiac is, olyan munkaerőre lesz szükség, amely a négynapos munkarendnek felel meg.

Fotó: Pixabay
 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors / interjú Székely Tamással
2022. március 07., hétfő 06:50
Műsorvezető: Szénási Sándor