„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Családorvos: A sok túlóra bármilyen betegséget előidézhet

21/05/2021 14:33

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nagyobb a szívbetegségek és a sztrók kialakulásának esélye azok esetében, akik heti 55 órát, vagy többet dolgoznak. Bense Tamás családorvos szerint gyakorlatilag bármilyen betegség kiváltója lehet a túlhajtottság. Hangsúlyozta, ezt a problémát egészségügyi szinten nem, csak kormányzati szinten lehet megoldani.

2021. május 21. Reggeli gyors/Reggeli személy - 21.05.21. Bense Tamás
13:49
00:00

A sok munka közvetlen hatásaként kialakuló szívbetegségekbe és sztrókban 745 ezren haltak meg avilágszerte 2016-ban – áll az egészségügyi világszervezete, a WHO és az ENSZ Munkaügyi Szervezete, az ILO közösen, május 17-én megjelent tanulmányában – írja a Qubit. A túlmunka leginkább a Délkelet-Ázsiában és a nyugat-csendes-óceáni régióban élőket veszélyezteti halálosan. 

A tanulmány alapállítása, hogy ha valaki 55 órát vagy többet is dolgozik egy héten, annak 35 százalékkal nagyobb esélye van arra, hogy sztrók alakuljon ki szervezetében és 17 százalékkal több a valószínűsége annak, hogy szívbetegségben haljon meg, mint azoknak, akik csak 35-40 órát dolgoznak hetente.

Fotó: Pixabay
 

Bense Tamás családorvos a Klubrádiónak azt mondta, hogy a helyzet Magyarországon is hasonló. Ráadásul járvány különösen rosszul érinti azokat, akik az előírtnál addig is többet dolgoztak. Hozzátette, a trend a koronavírus-járvány miatt még rosszabbra fordulhat. Bense, aki maga is sokat túlórázik, pontosan tudja, milyen könnyű figyelmen kívül hagyni a pihenés fontosságát.

Márpedig, aki nem piheni ki magát kellőképpen, a munkahelyi stressz következtében magas vérnyomást tapasztal először, ami először a szivet terheli meg. A alvásmegvonás, vagy a nem kellő minőségű, és mennyiségű alvás pedig "megbosszulja magát". A sztrókon és a szívbetegségen kívül szinte minden szervi betegség kialakulását és az idegrendszer tartós károsodását is okozhatja.

Megoldást azonban egészségügyi szinten nem, csak kormányzati szinten tud, elképzelni. Több szóba jöhető megoldást is felvázolt Bense, mint a rövidebb munkaidő, a négynapos munkahét, és a munkarend optimalizálása.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli személy/interjú Bense Tamással
2021.05.21., péntek 9:05
Riporter: Pálinkás-Szüts Róbert