„Klubrádió
A lényeg

Vidéken kezdi a leépítést a Tunsgram, Újpesten már készülnek a tömeges elbocsátásokra

28/04/2022 12:30

Először Kisvárdán és Hajdúböszörményben bocsátja el dolgozóit a Tungsram, írja a Telex Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnökének tájékoztatása alapján. Már a járási hivatalnak is bejelentették az elbocsátásokat.

A szakszervezet információi szerint a Tungsram összesen 1600 embert épít le, Nagykanizsán 700 főt, Újpesten 400 főt, Kisvárdán 276 főt, Hajdúböszörményben 170 főt, Zalaegerszegen pedig 60 főt.

Újpest momentumos polgármestere, Déri Tibor azt írta, hogy egyelőre nem tudják pontosan, mekkora lesz a baj, ezért a képviselő-testület mai ülésén javasolni fogja, hogy a "tervezett elbocsátások miatt közösen fejeznénk ki sajnálatunkat, továbbá együttérzésünket a dolgozók felé". 

Koronavírus - A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése
 
Koronavírus - A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése
 
Budapest, 2020. szeptember 14. Déri Tibor, Újpest polgármestere (Momentum, b) a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli, a koronavírus-járvány elleni védekezés erősítéséért összehívott ülésén a Városházán 2020. szeptember 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

 

"A képviselő-testülettől kapott felkérés alapján kívánok tárgyalásokat kezdeményezni az illetékes minisztérium, a munkaügyi központ, a Tungsram Group és a cégnél működő szakszervezetek között az Újpesten elbocsátandók jövőjével kapcsolatban. Szintén közös és egyhangú határozatot várok képviselőtársaimtól arra vonatkozóan, hogy párbeszédet kezdeményezhessek a kerületben működő cégekkel a Tungsramtól elbocsátandó többszáz ember elhelyezkedéséről” - írta Újpest polgármestere. Déri szerint egyértelművé kell tenni, hogy a dolgozók sorsa nem polgármesteri és végképp nem pártpolitikai kérdés.

A 125 éves magyar cég felhagy a hagyományos lámpagyártással, emiatt tömegesen bocsájtja el a dolgozóit.