„Klubrádió
Reggeli gyors

Kiss Ambrus: A kormánypárti sajtó úgy tesz, mintha nem értené a költségvetést

4/05/2022 08:51

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Míg a kormányközeli lapok azt firtatják, merre lehet a Tarlós István által hátrahagyott 200 milliárdos tartalék, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes rávilágított, hogyan apasztja el a főváros bevételeit az iparűzési adó hiánya, a megemelt szolidaritási adó, valamint a közlekedés hiányának pótlása.

2022. május 04. Reggeli gyors - részlet 22.05.04. Kiss Ambrus
07:41
00:00

"A Tarlós István irányította városvezetés 200 milliárd forintos tartalékot hagyott a főváros kasszájában, ám nem tudni mi lett az összeg sorsa" – jelent meg a kormányközeli lapokban. Természetesen az egész arról szól milyen jó munkát végzett az előző vezetés, és ehhez képest Karácsony Gergely arról beszél, hogy csődközelben van Budapest.

"Láthatóan nem nagyon értik a költségvetés fogalmát a kormánypárti sajtóban. Vagy nem akarják érteni" – foglalta össze véleményét Kiss Ambrus. A főpolgármester-helyettes a Klubrádiónak azt mondta, az egészet úgy tálalják, mintha a Tarlós-féle városvezetés döntési lehetősége lett volna, hogy a kasszában hagyja a 200 milliárdot. "Ezek a források nem szabadon elkölthetők, jelentős részüket fejlesztésre kellett fordítani."

Arra a kérdésre, hogy hova tűnt ez a pénz, Kiss tételesen felsorolta,

  • 2019-ben még Tarlós vezetése alatt 10 milliárd szolidaritási adót fizetett az államnak, 2020-ban és 2021-ben ez az fizetendő összeg 36 milliárdra nőtt.
  • 40 milliárd forinttól esik el Budapest azzal, hogy az állam elvonta az iparűzési adót.
  • A közösségi közlekedés hiányát is a fővárosnak kell kipótolnia, amelyet Tarlósék az iparűzési adó 45 százalékával törlesztettek. 

Ezek alapján Kiss úgy látja, hogy a befolyó bevételeket nem a városvezetés alkalmatlansága, hanem "a kormány jelentős aknamunkája" apasztja el.

Koronavírus - Kijárási tilalom
 
villamosok (4-6)
Fotó: Balogh Zoltán/MTI
 

Korábban a Klubrádió is beszámolt arról, hogy a Tungsram mintegy 1600 dolgozóját küldi el, akik közül 400-an az újpesti telephelyen dolgoznak. Nekik a felajánlott állásokhoz átképzéseket biztosítanak, valamint szakemberekkel az elbocsátott munkásokat abban segítik, hogy a lehető legjobb állást találhassák meg, illetve arra sikerrel pályázhassanak akkor is, ha a versenyszférából felajánlott állásokat pályáznának meg.

Kiss azt mondta, hogy már csak azért is igyekeznek mindent megtenni a munkavállalók megsegítésére, mert "ez a válság nem csak ennek a vállalkozásnak a válsága", ez könnyen tovább gyűrűzhet más cégek felé is. A főpolgármester helyettes arról is beszélt, hogy nem 1000 új munkahelyet hoz létre a dolgozók megsegítésére Budapest, hanem a már meglévő betöltetlen munkaköröket kínálták fel. "Jelentős munkaerőhiánnyal küzdenek a budapesti cégek" – mondta. Megismételte, azok számára is segítséget akarnak nyújtani, akik inkább a versenyszférában keresnek új munkát.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kiss Ambrussal
2022.05.04., szerda 7:31
Riporter: Para-Kovács Imre