„Klubrádió
A lényeg

Karácsony: Előbb választom a csődöt, mint hogy a 4-6-os ne járjon

27/04/2022 15:03

| Szerző: Klubrádió

"Előbb fogom választani a pénzügyi csődöt, mint hogy a 4-es, 6-os ne járjon" – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülésén a hvg.hu beszámolója szerint. Az ülésen a közgyűlés tagjai heves vita után elfogadták a BKV és a BKK 2022-es üzleti tervét, amelyet a főpolgármester terjesztett be.

Karácsony Gergely a javaslat elfogadását megelőző vitában azt mondta, egyszerre van benne „szomorúság és harag” a BKV jelenlegi helyzete miatt. A közlekedési vállalat költségvetésében 26 milliárd forintos veszteséggel számolnak 2022-re. A főpolgármester elmondta, hogy az elmúlt két és fél évben a globális válságokkal néztek szembe, ezek következményeit igyekeztek tompítani úgy, hogy közben a kormány 100 milliárd forintot vett el a fővárostól a szolidaritási adó növelésével, illetve az iparűzési adóból származó bevételek csökkentésével. Karácsony kiemelte: a főváros a kormány hozzájárulása nélkül jelenleg még csak eladósodni, illetve adót emelni sem tud – olvasható a hvg.hu összefoglalójában.

A vitában a fideszesektől kemény kritikákat kapott a főpolgármester, Kovács Péter például azt mondta, hogy a BKV üzleti terve „kamu, lufi”. A XVI. kerület kormánypárti polgármestere felszólalásában még azt is számonkérte a városvezetésen, hogy ilyen súlyos gazdasági helyzetben miért emelték meg a BKV dolgozóinak fizetését. Egyébként szerinte a BKV problémáit a jelenlegi városvezetés okozta. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes közölte, ha nem emeltek volna bért, munkavállalókat veszítettek volna, ráadásul 2021-ben nem tudtak fizetést emelni a válság miatt, így 2022-ben emeltek 15 százalékot. 

Karácsony Gergely beszéde azt mondta: a fővárosi tömegközlekedésen korántsem csak a budapestiek utaznak, megmentését nemzeti ügynek nevezte. „Az egyik legfontosabb közszolgáltatás van veszélyben a kormány miatt – jelentette ki Karácsony, hozzátéve: „előre menekültünk, de ez az a pont, ahol ha nem változik a kormányzati hozzáállás, akkor a csődgondnok sem fogja tudni megmenteni a várost. Előbb fogom választani a pénzügyi csődöt, minthogy az hogy a 4-6-os villamos 10 perceként járjon” – jelentette ki a főpolgármester.

Végül elfogadták a BKV és a BKK 2022-es üzleti tervéről szóló javaslatot a Fővárosi Közgyűlésben, azonban kizárólag az ellenzéki polgármesterek voksaival, a Fidesz–KDNP tagjai mind ellene szavaztak.