„Klubrádió
A lényeg

Karácsony: 30 milliárdot kell engedélyeznie Orbánnak, Budapest nem városállam

13/04/2022 15:39

| Szerző: Klubrádió

Budapest nem városállam. Nem akar elszakadni a nemzet egészétől, de nem is fejőstehén vagy bűnös város – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a választás utáni első fővárosi közgyűlési ülésen. Bejelentette, hogy engedélyt kért a kormánytól arra, hogy Budapest felvehessen 30 milliárd forint hitelt.

Megtartotta első ülését az ellenzéki vezetésű Fővárosi Közgyűlés a Fidesz kétharmados győzelmével záruló országgyűlési választást követően. A választás nem írta felül a korábbi helyzetet, hiszen Budapesten többséget kapott az ellenzék: csak a 17. kerületben tudott nyerni a Fidesz-KDNP. (Tegyük hozzá, Orbán Viktor miniszterelnök a választást követő szerdán tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: megcsinálják a Liget-projektet az eredeti tervek szerint, noha a 2019-es önkormányzati választás után nem erről volt szó.)

Karácsony Gergely főpolgármester az ülésen kijelentette: Budapest nem városállam. Nem akar elszakadni a nemzet egészétől, de nem is fejőstehén vagy bűnös város.

Minden megválasztott budapesti országgyűlési képviselőt arra kért, hogy készítsenek közösen javaslatot egy új Budapest-törvényről, amely forrást biztosítana a fővárosnak és hatályon kívül helyezné a Fudan-törvényt. Bejelentette, hogy engedélyt kért a kormánytól arra, hogy Budapest felvehessen 30 milliárd forint hitelt.

A 444 cikkében megjegyzi: éppen szerdán jelent meg egy cikk a kormánypárti Magyar Nemzetben, amelyet Bagdy Gábor volt KDNP-s főpolgármester-helyettes jegyzet, és amelynek címe: „Csődbe mehet attól Budapest, hogy elmaradt a kormányváltás?”. Bagdy, Tarlós István volt fideszes főpolgármester helyettese arról ír, hogy szerinte a fővárosi vezetés alapvetően a kormányváltásra tett fel mindent, nem igyekezett spórolni, továbbá húszmilliárdos támogatásra számítottak az új, reményeik szerint „baloldali ”kormánytól, hogy kisegítse Budapestet.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila)