„Klubrádió
A lényeg

Kormányinfó: Novák Katalin államfőként először Varsóba utazik

28/04/2022 11:16

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón attól tájékoztatott, hogy minden V4-es ország arra törekszik, hogy a V4-es szövetség hatékony maradjon. Szerinte egy véleménykülönbség van, ami mindig megvolt Oroszországgal kapcsolatban, de az távolról sem olyan durva, ahogy a média bemutatja. Azt mondta, Magyarország továbbra is együttműködésre törekszik Lengyelországgal is. Egyben bejelentette, hogy Novák Katalin első államfői útja is Varsóba vezet majd.

Kormányinfó
Budapest, 2022. április 28. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. április 28-án. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

Arról is beszélt, hogy az év eleji 5 százalékos nyugdíjemelést további 3,9 százalékos emelés követi majd júliusban. A jelenlegi előrejelzések Gulyás szerint 8,9 százalékos inflációt mutatnak, de a háború miatt ez még bizonytalan. (Telex)

A kormányinfó további legfontosabb infói:
– A Bizottság levelét a kormány áttanulmányozta, semmi akadálya nincs a helyreállítási megállapodás aláírásának, az időpont csak a Bizottságtól függ.
– A kormány nem hiszi, hogy a Gazprom felmondaná a szerződést, mert a magyarok fizetnek nekik. A kormány megbízható partnernek tekinti a Gazpromot, függetlenül attól, amit Lengyelországgal csinálnak.
– A kormány nem számít tömeges felmondásokra az egészségügyben.
– 
Nincs végleges szám arról, mekkora költségvetési kiigazításra lesz szükség, de semmilyen embereket érintő megszorítást nem támogatnak.
– Orbán Viktor nem tervez Kijevbe utazni.
– 
A kormány reménykedik, hogy az év végéig elküldött 1600 tungsramos dolgozót felszívják a környékbeli befektetések.