„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: kényszerből vásárolunk orosz gázt

28/04/2022 08:04

| Szerző: Klubrádió

"A kormány nem szórakozásból, hanem fizikai kényszerből vásárol orosz gázt, de „(...) amennyiben új gázforrást tárnak fel valahol a közelben, boldogan vásárolnánk onnan gázt” – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a CNN műsorában.

„Nincsenek alternatív gázforrások, nincsenek alternatív szállítási útvonalak, amelyek lehetővé tennék számunkra, hogy megszabaduljunk az orosz olajtól és orosz gáztól az előttünk álló néhány év folyamán" – nyilatkozta a magyar külügyminiszter.

Szijjártó szerint a magyar kormány nem lóg ki az Európai Unió vagy a NATO háborúval kapcsolatos álláspontjából, hiszen mind az öt szankciós csomagot megszavazta, kiállnak Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, de továbbra sem támogatják a fegyverszállításokat, mert ez Magyarország számára kockázatos lenne.

"Szívet tépő látni, ahogy családok szakadnak szét, és kénytelenek Magyarországra és más országokba menekülni, tehát nagyon reméljük, hogy ez a háború a lehető leghamarabb véget ér, és elítéljük ezt a háborút, amelyet az Oroszországi Föderáció kezdett” - mondta, de később azt is mondta, hogy az ukrán kormány megpróbált beavatkozni a magyar választásokba, Orbán Viktor ezért utalt ellenfélként Zelenszkij ukrán elnökre választási győzelme után.

Szijjártó szerint zsarolás az Európai Bizottság részéről, hogy elindította a kormány ellen a jogállamisági eljárást, amire még nem volt példa az Unió történetében, és szerinte valójában arról van szó, hogy "néhány bürokrata és politikus” nem kedveli a magyar kormány politikájátírja a 444.hu.