„Klubrádió
Esti gyors

Rendnek kell lenni – Dési János jegyzete

16/05/2022 18:04

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Miért a belügyhöz, miért nem a hadügyhöz kerül a közoktatás? Ugyanis ott azért  üzleti ismereteket rögtön jobban lehetne szerezni, lévén a hadügyminiszternek van repülőgépgyára, lőszergyára, legalábbis érdekeltsége benne, évtizedekre szóló kaszinókoncessziója. Tőle lehet, hogy nem csak a rend, csend, fegyelmet lehetne megtanulni, hanem az üzletet is.

2022. május 16. Esti gyors-részlet (2022.05.16. Dési János jegyzete)
04:49
00:00
Az 1/b-be kinevezett Emmi néni őrmesteri rangban a vigyázzmenet oktatásával kezdi majd szeptemberben a tanévet. Utána jön a szalutálás, a laposkúszás, és utána az első betűket is megmutatja majd a kis közlegényeknek. Mert mióta az oktatás a belügyi tárcához került, azóta minden tanító néni rangot kapott és egy kicsit a hangsúlyok is áthelyeződnek az emberke anyag képzése során. A tanulók megnevezése ugyanis az alsó osztályokban ezentúl emberkeanyag és csak felsőtől használható az emberanyag kifejezés. Tornaórán viszont az élőerő megszólítás dukál ezentúl. Akik nagyszerűen tudnak menetdalt hallatva masírozni, azok már 2. osztálytól őrvezetői rangig is juthatnak.

Az Otto Katz Tábori Lelkészről Nevezett Nemzeti Pedagógiai Főiskola új oktatási segédanyagot adott ki a jövendő pedagógus őrmesterei számára. Ebből idézzük most csak kedvcsinálónak az első oldalt:

Amikor katona voltam, egy tábornok leesett a lováról, és nyugodt lélekkel agyonütötte magát. Vissza akarták segíteni a lóra, felültették, hát akkor látják, hogy egészen meg van halva. Pedig úgy volt, hogy nemsokára avanzsál, és megkapja a tábornagyi rangot. Ez egy katonai parádén történt. Az ilyen parádékból soha nem sül ki semmi jó. Szarajevóban is volt valami parádé. Emlékszem, egy parádén egyszer nekem is hiányzott a zubbonyomról húsz gomb, be is dugtak tizennégy napra az egyesbe, és két napig úgy feküdtem ott gúzsba kötve, mint egy Lázár. De hát katonáéknál fegyelemnek kell lenni, különben soha nem mennénk semmire se. Volt egy főhadnagyunk, Makovec, az mindig azt mondta nekünk: „Halljátok, agyalágyultak, fegyelemnek kell lenni, mert ha nem, a fákon mászkálnátok, mint a majmok, de majd a katonaság embert farag belőletek, hülye banda.”

Na most, az ilyesmit nem lehet elég korán elkezdeni. Most képzeljük el, mit szólna Makovec főhadnagy ha az 1/b tanulói mászkálnának a fákon, mint a majmok. Nyilván sokkal jobb, ha már az elemi iskolában is leszoktatják az ilyesmiről a serdületlen ifjúságot, mert ha nem, akkor Makovec főhadnagy azzal szembesülne, hogy az elsősöket átoperálták leány- vagy fiúmajommá. Kérdés, hogy csimpánz, gorilla vagy makákó lenne-e belőlük, ha nem lenne itt rend.

De szerencsére a belügyhöz tartozó oktatásügyben efféle dolgok, mint fákon átoperáltam mászkálgatni, elő sem fordulhatnak.

Egyetlenegy kritikus szót vetnék csak fel. Miért a belügyhöz, miért nem a hadügyhöz? Ugyanis ott azért  üzleti ismereteket rögtön jobban lehetne szerezni, lévén a hadügyminiszternek van repülőgépgyára, lőszergyára, legalábbis érdekeltsége benne, évtizedekre szóló kaszinókoncessziója. Tőle lehet, hogy nem csak a rend, csend, fegyelmet lehetne megtanulni, hanem az üzletet is. De magam is látom, hogy butaságot mondok. Hiszen az üzlethez ért már a „Lőrinc”, a hadügyminiszter és ez egy ekkora országban éppen elég. Közlegények is kellenek.

Emlékszünk arra, amikor elveszítik Svejkék a hordozható tábori oltárt Otto Katz-cal? Szerencsére végül meglelik:

Svejkék „bementek a sekrestyébe, ahol aztán megkapták a tábori oltárt a következő nyugta ellenében:

– Ezennel igazolom egy tábori oltár átvételét, mely véletlen folytán került a vrsovici templomba.

A dicső tábori oltár a bécsi Mahler Móric, zsidó cég, gyártmánya volt. A cég minden elgondolható misekelléket és kegyszereket, rózsafüzéreket és szentképeket gyártott.

Az oltár három részből állott és gazdagon volt aranyozva, természetesen hamis arannyal.

A tábori oltárt Svejk szerencsésen felrakta egy konflisra. Maga pedig a kocsis mellé ült. A tábori pap a konflisban foglalt helyet és szép kényelmesen feltette a lábát a szentháromságra.”

A többi már történelem. De ami a jövőt illeti, az országos évnyitón tutira elhangzik majd:

Kedves gyerekek, ne feledjétek, hogy mindannyitok iskolatáskájában a hittankönyv mellett ott van a marsallbot is.

És sajnos ez nem lesz olyan mókás, mint a Svejk.

Dési János jegyzete a 2022. május 16-i Esti gyorsban hangzott el.