„Klubrádió
Hetes Stúdió

Felzárkózás helyett leszakadás - Hardy Mihály jegyzete

21/05/2022 15:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

"Lázár ígérete a valóságban akkor lenne megvalósítható, ha a következő tíz évben minden egyes magyar állampolgár fejenként legalább egyszer megütné a lottófőnyereményt."

2022. május 21. Hetes Stúdió-részlet (2022.05.21. Hardy Mihály jegyzete)
05:38
00:00

Tíz év. Ennyit kért és ígért Lázár János a parlamenti meghallgatásán, hogy Magyarország felzárkózzon Ausztriához és hogy – szavai szerint – 2032-re már ne lehessen észrevenni, ha valaki Hegyeshalomnál autóval átlépte a határt. Ambiciózus bejelentés a kormányba visszatérő építési- és beruházási miniszter jelölttől.

Kár, hogy egyetlen szó sem igaz belőle. Ez is csak egy újabb, szokásos parasztvakítás, afféle HHSZFH, azaz Hazai Használatra Szánt Felelőtlen Humbug.  Olyasmi, aminek az igazságtartalmáról a magyar lakosság egy jelentős része nem tud meggyőződni. Hogy miért? Mert az anyagi helyzete nem engedi meg, hogy akárcsak a megyeszékhelyre beutazzon távolsági busszal, nemhogy Ausztriába vizitelni. Nekik könnyű beadni, hogy Bécsben életveszélyes dolog kimenni utcára, ahogy ezt pár éve Facebook-videóban állította Lázár János. Abban az évben, amikor az osztrák főváros éppen ismét elnyerte a világ legélhetőbb városának kijáró nemzetközi díjat. Amúgy persze ez a mutatvány is tanúsítja, hogy – erkölcsi szempontból – Lázár János milyen harmonikusan visszailleszkedik Orbán Viktor csapatába.

És akkor most vegyük a tényeket. Lázár ígérete a valóságban akkor lenne megvalósítható, ha a következő tíz évben minden egyes magyar állampolgár fejenként legalább egyszer megütné a lottófőnyereményt. Ugyanis nemhogy csökkent volna, hanem egyenesen nőtt a távolság Ausztria és Magyarország között az egy főre jutó nominális GDP, azaz a nemzeti össztermék tekintetében. Ami Ausztriában évi 53 000 dollár volt, Magyarországon pedig 18 500 dollár. Azaz, majdnem háromszoros a különbség. A világrangsorban a sógorok a 17. helyen, mi büszke magyarok 45.-en állunk. Ezt a hátrányt ledolgozni tíz év alatt matematikailag lehetetlen. Különösen úgy nem, hogy a GDP növekedés téren lassan Románia is behozza és lehagyhatja Magyarországot.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy lehetőségem van évente többször is átlépni az osztrák-magyar határt. Ezért megüzenem Lázár Jánosnak, hogy nemcsak Nickelsdorfnál autóból, hanem Lutzmannsburgnál, vagyis a szintén Győr-Sopron megyei Zsiránál kerékpárról is ordító a különbség Magyarország és Ausztria között. A szó szoros értelmében. Az egyik oldalon …„a dudva, a muhar, a gaz lehúz”. A másik oldalon meg azt látom, hogy pompásan zöldell az osztrák szomszéd fűje. Mindez persze nemcsak a kertek-utak rendezettségére igaz.

Javasolnám Lázár János leendő miniszternek, hogy egyszer hajtson végig a szolgálati fekete autójával mondjuk az 51-es főúton valahol Dabas és Apostag között, majd tegyen hasonló kísérletet a legszegényebb osztrák tartományban, a burgenlandi 55-ös úton Lockenhaus és Kirchschlag között. A különbséget persze zongorázni lehet.

Ne higgyék, hogy megigézett Ausztria diszkrét, gemütlich bája, cseppet sem lettem a labancok híve. Hanem a mostani, kurucos keletre igazodást meg végképp károsnak tartom. A két ország közötti különbség abban is megnyilvánul, hogy Ausztriában a politikai közeg azonnal kiveti magából a nyilvánvalóan korrupt politikust, ahogy ez megtörtént a szélsőjobbos Heinz-Christian Strache alkancellárral a hírhedtté vált Ibiza-videó nyilvánosságra kerülésével. Később Sebastian Kurz kancellárnak is mennie kellett. Bár az ő esetében a politikai befolyásolás erős gyanúja is elég volt a lemondáshoz. És nálunk? Simán újraválasztották a győriek a jachton részegen orgiázó Borkai Zsolt polgármestert, az incidenst pedig sietve „magánügynek” nyilvánította a Magyarországon ma is erős kormánytöbbséget adó Fidesz.

Ez is a különbség Magyarország és Ausztria között, csak ezen a téren alighanem távolról sem kívánja ledolgozni a lemaradást Lázár János. Már csak azért sem, mert ő az a bizonyos szólásbéli kecske, akire a fejlesztési pénzek káposztáját rábízta Orbán Viktor…

Szóval nemcsak, hogy marad, hanem még várhatóan nőni is fog a lemaradás Ausztria és Magyarország között a következő tíz évben. Különösen, hogy a közoktatás is végre a megfelelő helyre került, egy veterán zsaru felügyelete alá. Nyilván a kormányfő megbízható „elintézőembere”, majd a magyar gyermekek és az oktatás jövője miatt aggódó pedagógusokat is megfelelően el tudja intézni. Tíz év hosszú idő. Pont ennyit tölt ma egy átlagos gyerek a közoktatásban. És tíz év alatt majd felnő egy olyan generáció, aki tényleg elhiszi mindazt a szemszedett hazugságot, amivel az akkori Lázár Jánosok traktálják majd őket.

A különbség pedig akkora marad Magyarország és Ausztria között, mint amekkora a különbség a budapesti és a bécsi újévi koncert között. Az egyiken ugye, Mága Zoltán bazsevál a Papp László Sportarénában. A másikon pedig a Hofburg koncerttermében Daniel Barenboim vezényli a Bécsi Filharmonikusokat…

Hardy Mihály jegyzete a Hetes Stúdió 2022. május 21-ei adásában hangzott el.