„Klubrádió
Esti gyors

Vissza a '70-es évekbe – Kárpáti Iván jegyzete

24/05/2022 17:33

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

A világ nyugati felétől, ezáltal a fejlettebb technológiáktól is épp elszigetelődő orosz nép legendásan sokat elvisel, állítólag elvan krumplin és fekete kenyéren. Persze nem a fiatalok, ők már megszokták, hogy egy globális gazdaság termékei veszik körül. Oroszország csúszik a lejtőn. És mindezt miért?

2022. május 24. Esti gyors-részlet (2022.05.24. Kárpáti Iván jegyzete)
01:44
00:00

És akkor az orosz külügyminiszter dacosan a kamerába néz, majd kb. azt közli: ha a nyugati fasiszták szorongatják Oroszország anyácska torkát, a kínai elvtársak kisegítik őket. Ha csak úgy nem.

Arra nem tért ki, hogy fognak alkatrészt esztergálni az amerikai és európai repülőgépekbe, milyen motort tesznek a mozdonyokba, ha nem szállít a Siemens, és még hosszan sorolhatnám. Mert az van, hogy Kína is a hanyatló nyugatról veszi ezeket. Kenyérpirítóért, tévért, légkondiért valóban nem kell majd sorban állni, fűtés is lesz, de amúgy vissza a '70-es évekbe. Illetve nem, mert akkor még legalább repülőgépeket tudtak gyártani, ma egyedül már azt sem. A fegyvergyártáshoz is kellenek olyan fejlett elektronikai cuccok, amiket szintén nem tudnak maguk előállítani.

Ez az állapot pedig sokáig konzerválható, mert nyersanyag van bőven, azt el lehet adni, tehát csődbe nem mennek. Az orosz nép pedig legendásan sokat elvisel, állítólag elvan krumplin és fekete kenyéren. Persze nem a fiatalok, ők már megszokták, hogy egy globális gazdaság termékei veszik körül.

És mindezt miért? Egy egykor volt birodalom ígérete miatt? Vagy csak simán egy izolációban élő, paranoid diktátor kedvéért, aki saját rémálmait kergeti? Ja, lesz Lada is! Igaz, légzsák és ABS nélkül. Meg sprotni, sós hering és uborka korlátlan mennyiségben. Sztolychnaja vodka már nem biztos, mert azt sem otthon, hanem Rigában csinálják.

Oroszország nem a világhatalmi státusz felé indult el, hanem csúszik azon a lejtőn, aminek az alján Észak-Korea várja. 

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2022. május 24-i, keddi adásában hangzott el a szerző felolvasásában.