„Klubrádió
Útszélen

Extradeficit

11/06/2022 12:00

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

Az igen magas inflációtól független közmunkás béremelés és egy színvonalas kerületi magazin – a Fidesz által kívánt – hiányáról volt szó az Útszélen adásában.

2022. június 09. Útszélen (2022. június 09., csütörtök 15:00)
45:55
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta
Elindult a nemzeti behajtássorozat, a kormányzati agytröszt éjt nappá téve igyekszik felkutatni azokat a forrásokat, amelyeket megsarcolhat. És amelyek úgy fájjanak, hogy ne nekik, hogy lehetőleg ne a kormányközeli cégeknek kelljen a sokat vitatott extraprofitból többletadózniuk a nemes célokra. Amelyek közül az egyik a hadsereg, ezt régebben úgy nevezték volna, hogy hadisarc. A másik a kedvenc démon, a rezsi, ezt is a védett vadak listájára kerül. Közben arról szó sem esik, hogy a fizetések – például a tanároké, egyéb bérek, mondjuk a közmunkásoké bármilyen arányba kerüljenek a pénzromlással. Mintha ez nem is lenne probléma, mert nem beszélünk róla – úgy értem, a hivatalos sajtó – és amiről nem beszélünk, az nincs is. Ez azt jelenti, hogy milliók számára már ma elképesztő manővert jelent megvenni egy liter tejet vagy egy zacskó száraztésztát és mindannyian tudjuk sorolni azt, hogy milyen messzire kerültünk a polgári létnek attól a legelemibb formájától, amelyben alapvető szükségleteink minimális kielégítése ne ütközne leküzdhetetlen akadályokba. A hiányzó egészséges táplálkozás, életmód, sport, kulturális és egyéb hozzáférés említés szintjén sem jelenik meg a propagandában. Extra deficitként.

De ezt nem is sorolom tovább. Hanem figyeltem azt 30 ezer gyereket, akik ingyen nézhették a magyar-angol meccset. A jegyeket nem lehetett ugyanis eladni, mert a felnőtt szurkolókat minősíthetetlen fajgyűlölő viselkedésük miatt kitiltották a stadionokból. Nem akarok most kitérni arra, hogy a gyerekek – nyilván felnőtt mintát követve, esetleg utasításra – miért fütyülték a rasszizmus ellen gesztust tevő angol focistákat. Hanem az jutott eszembe, hogy nagyjából ezzel egy időben a Balatonba fulladt két tinédzser. Először jártak arra, dolgozni mentek, de közben meg is csobbantak. Nem tudtak úszni. Olyat még nem hallottunk sohasem, hogy néhány meccs-jegy árát arra áldozta volna bárki – akár az extraprofitjából - hogy ne legyen olyan gyerek Magyarországon, aki úgy nő fel, hogy semmi esélye nincs megtanulni úszni.

Józsa Márta jegyzete.

Fotó: Pixabay
 

Az Útszélen témája:
Tíz százalék feletti infláció és nulla százalékos közmunkás béremelés. Várható-e éhséglázadás a végeken?
ÉS
Mondva csinált ürügy és politikai belharc miatt kirúgott főszerkesztő. Újabb merénylet a szabad sajtó kis körei ellen?

Az adás vendégei:
Vécse István
, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricse polgármestere, a közmunkások szakszervezetének elnöke
Vágvölgyi B. András újságíró, író, filmrendező

Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Útszélen
2022. június 09., csütörtök 15:00
Műsorvezető: Józsa Márta