„Klubrádió
Útszélen

Nőnap a Keletiben

12/03/2022 16:34

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

Azok a férfiak, akik most átbattyognának a sarokra egy csokorért – nos ők nincsenek itt. Alighanem két bombarobbanás között keresnek egy kis maradék wifit, hogy legalább néhány szót válthassanak a budapesti Keleti Pályaudvaron várakozó nőkkel. Józsa Márta őket látogatta meg.

2022. március 10. Útszélen (2022. március 10., csütörtök 15:00)
45:27
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta
Biztosan emlékeznek filmekből olyan jelenetekre, amikor a hősszerelmes öltönyben és kalapban, óriási virágcsokorral a kezében várja a kedvest. Vagy amikor egy szintén gondosan megkötött bokrétát lóbálva rohan a pechére éppen elsuhanó vonat után. Nincs arról tapasztalatom, hogy ez ma is módi lenne, de valamiért csak van a Verseny utca sarkán, mindjárt a Keleti pályaudvar mellett egy virágárus. Még ha azonnal nem is látszik, hogy kik volnának itt a törzsvásárlók. Az átlagos hétköznapokon van itt virágföld meg néhány sápadt rózsaszál – szegfű nemigen, egyszer egy igen mogorva, ám annál elkötelezettebb boltos rám szólt, hogy szegfűt nem tart, az kiment már a divatból, és csak két sarokkal később esett le a nekem a tantusz, hogy ő speciel egy párt logójára gondolt. Míg én egy szerinte már levitézlett virágra. Növénytani ismereteim mindaddig nélkülözték a politikai kurzus fogalmát. Visszatérve a pályaudvar-közeli virágárushoz, a Nőnap-Anyák Napja-ballagás konjunktúrájában viszont költemények százai illatoznak ugyanitt az aszfaltra kitett bödönökben, én mindannyiszor átélem a virágárusok nagy ünnepeit.

Ukrajnai háború - Menekülők a Keleti pályaudvaron Budapest, 2022. március 7. Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Keleti pályaudvaron 2022. március 7-én. MTI/Balogh Zoltán
 

Olyan négy-öt méterre ettől a bolttól most BKV-buszok állnak, a kijelzőjükön gőzölgő kávét ábrázoló piktogrammal. Ez általában azt jelzi, hogy a járat éppen nincs szolgálatban. Most azonban éppenséggel abban vannak, még ha nem is mennek sehova. Az ajtóikon kartonlapok, azt írja rajtuk ukránul és angolul, hogy melegedőbusz. A motorok járnak, a nőnapi csokrokat belepi némi benzingőz a világ boldogabb helyeiről már régen kitiltott dízelüzemű monstrumok égéstermékéből. A buszokon meredt tekintettel ülőknek vagy bóbiskolóknak és vasútállomás várócsarnokaiban téblábolóknak ezrével volna kinek virágot venni. Március 8-án az itt várakozók többsége nő, tolószékben ülő asszony elegáns bundában, a bunda alatt három réteg pulcsi, az sem kell belegyömöszölni a bőröndbe, szatyorba, kinek mi esett előbb kézre. A kislányok kezében alma vagy narancs, baba nincs, az már nem fért bele feltétlenül szükséges holmik közé. Szaladgálnak a nagyobbak, a kisebbek ölben, babakocsiban figyelnek, nem sírnak. Már vagy még. Az anyák is – ahogy mondani szoktuk – tartják magukat. A főpályaudvar valaha igényes stukkói rég elszürkültek, a világváros vasúti csarnokaiban pislákolnak csak az égők. Nem baj, így könnyebb a lócákon elbóbiskolni a több napi, s ki tudja mikor végződő utazás után, vagy során. A fiatal csajok zöme igényesen sminkelt, izgatottan tervezget, no persze nem randira várnak. Vagy talán igen. Azok a férfiak, akik most átbattyognának a sarokra egy csokorért – nos ők nincsenek itt. Alighanem két bombarobbanás között keresnek egy kis maradék wifit, hogy legalább néhány szót válthassanak a budapesti Keleti Pályaudvaron várakozó nőkkel.

Ukrajnai háború - Menekülők a Keleti pályaudvaron
Budapest, 2022. március 7. Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek és macskájuk Budapesten, a Keleti pályaudvaron 2022. március 7-én. MTI/Balogh Zoltán
 
 

Olyan már mint egy menekülttábor, 
Mindenki itt van, aki nem elég bátor.

Európa kiadó. Hát igen. Európa kiadó, vagy legalábbis újjá értelmezendő. De nem EZEKNEK. Akik közben kábé a Nők Napján kilőttek egy szülészeti és gyerekklinikát Mariupolban. Sejtem, hogy nőügyekkel ők sem foglalkoznak.

A fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg a műsort.

Útszélen
2022. március 10. csütörtök 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Józsa Márta