„Klubrádió
A lényeg

Masszív rendőri jelenlét, szervezettség és tanácstalanság egyszerre – Ukrajnai menekültek a Nyugatiban – fotóalbum

2/03/2022 12:55

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Ukránok, magyarok, indiaiak, nigériaiak és magyarul beszélő cigány családok is érkeznek folyamatosan Budapestre – mindenféle helyzetű és nációjú ember menekül az ukrajnai háború elől, az őket szállító vonatok folyamatosan érkeznek a magyar fővárosba. Segélyszervezetek munkatársai és rendőrök várják őket. Ukrajnai menekültek a Nyugatiban – fotóalbum

A magyar civil szervezetek összefogásának hála, szervezetten zajlik az ukrajnai menekültek fogadása a budapesti Nyugati pályaudvaron. A MÁV a 10. vágány melletti területen jelölte ki a fogadó-elosztó központ számára a helyet, ahol elsősorban a Magyar Református Szeretetszolgálat, valamint a Nemzetközi Vöröskereszt magyar munkatársai segítenek az Ukrajnából érkező menekültek gyors ellátásában és elhelyezésében.

A magyar állami szervek hozzáadott értéke elsősorban a masszív rendőri jelenlétre korlátozódik, igaz, a menekültek biztonságának szavatolása is rendkívül fontos. A civil szervezetek számára egyelőre a legsürgetőbb, hogy aki teheti, biztosítson szállást azoknak, akik hosszabb tartózkodásra kénytelenek Magyarországon berendezkedni.

A vonatok általában óránként érkeznek az északkeleti országrészből, rajtuk százával utaznak a menekülők. Vannak köztük kárpátaljai magyarok, Kijevből menekülő ukrán családok, mint ahogy eddig Ukrajnában tanuló külföldi diákok is. Egy indiai diákcsoport hazajuttatásáról a budapesti indiai nagykövetség gondoskodott, ők egyenesen a ferihegyi repülőtérre mentek busszal a Nyugatiból. Néhány nigériai diák szeretne Európában maradni, ez a jelen helyzetben nem lesz könnyű. Ugyanígy keményebb diónak tűnik a magyarul beszélő cigány családok helyzete, ők még hosszú órákkal a vonat érkezése után is a pályaudvaron rostokoltak, tanácstalanul.

Az ukrajnai menekültek helyzetével foglalkozik a Klubrádió a csütörtöki, délután 3-kor kezdődő Útszélen című műsorában, valamint szombaton ugyancsak délután 3-től a Hetes stúdióban is.

 
 A rendőri jelenlét és az önkéntes fuvarfelajánlások segítenek a taxishiénák távoltartásában. Fotó. Hardy Mihály/Klubrádió 2022.03.01.
 
 
 Mindenfajta segítség jól jön, a szállástól a szendvicsekig. Fotó: Klubrádió / Hardy Mihály, 2022.03.01.
 
 
 Az önkéntesek fantasztikus logisztikai munkát visznek véghez. Fotó: Klubrádió / Hardy Mihály, 2022.03.01.
 
 
 A Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai bevetésen. Fotó: Klubrádió / Hardy Mihály, 2022.03.01.
 
 
 Egy perec is jól eshet annak, aki órák óta étlen-szomjan utazott a vonaton. A Magyar Vöröskereszt önkéntesei. Fotó: Klubrádió / Hardy Mihály, 2022.03.01.
 
 
 A tolmácsra is nagy szükség van, ez a kárpátalajai fiatalember minden nyelven tud segíteni: magyarul, ukránul és oroszul is. Fotó: Hardy Mihály/Klubrádió, 2022.03.01.
 
 
 Mindenki a friss híreket böngészi, hogy mi van Kijevben, Harkovban vagy éppen Mariupolban. Fotó: Klubrádió / Hardy Mihály
 
 
 A Nyugati pályaudvar meglehetősen üres a felújítás alatt, egyedül a menkültközpontban óriási a sürgés. Fotó: Klubrádió / Hardy Mihály 2022.03.01.
 
 
 Divatba jött az ukrán nemzeti színű szalag: a szolidaritás és a kiállás jele Ukrajna mellett. Fotó: Klubrádió / Hardy Mihály 2022.03.01.
 
 
 Egy nigériai egyetmeista, aki legalább a harcok elől el tudott menekülni. Mit hoz számára a jövő? Fotó: Klubrádió / Hardy Mihály, 2022.03.01.
 
 
 Önkéntes segítők szerencsére szép számmal akadnak. Fotó: Klubrádió / Hardy Mihály, 2022.03.01.
 
 
 Vajon milyen sors vár rájuk, kárpátaljai magyar romákra Budapesten? Fotó: Klubrádió / Hardy Mihály, 2022.03.01.
 
 
 Elcsigázott afrikai menekülők is érkeznek Ukrajnából. Fotó: Klubrádió / Hardy Mihály, 2022.03.01.
 
 
 Ha elindul a vonat.... Fotó: Klubrádió / Hardy Mihály, 2022.03.01.
 
 
 Az indiai diákok is egy ukrán egyetem hallgatói voltak, hazajuttatásukról a nagykövetségük gondoskodik. Fotó: Klubrádió / Hardy Mihály, 2022.03.01.
 
 
 Magyar cigánygyerekek Kárpátaljáról. Vajon befogadja-e őket valaki Magyarországon? Fotó: Klubrádió / Hardy Mihály, 2022.03.01.