„Klubrádió
Esti gyors

Kiss Ambrus: 200 férőhelyes átmeneti szállásokkal segítünk a menekülteknek

2/03/2022 01:26

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A főváros igyekszik minden segítséget biztosítani, az Ukrajnát elhagyó menekülteknek. Akik tovább utaznak, 200 férőhelyes átmeneti szálláson pihenhetnek, akik Magyarországon maradnak – többségében kárpátaljai magyarok – táborokban várhatják meg a háború végét – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

2022. március 01. Esti gyors - részlet 22.03.01. Kiss Ambrus
05:34
00:00

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt korábban, az orosz invázió hat napja alatt csaknem 680 ezer ember menekült el Európa külüönböző országaiba Ukrajnából az ENSZ adatai szerint.

Kiss Ambrus, a főváros általános főpolgármester-helyettese a Klubrádiónak azt mondta, csütörtök óta minden budapesti pályaudvaron jelen vannak. A hétfői napon kétszáz, mindössze átmeneti menedéket kereső ember elszállásolásáról gondoskodott a főváros. Kedden a már az egyik balatoni tábor is megtelt, olyan ukrán menekültekkel, akik tartósan Magyarországon kívánnak maradni, a háború végéig. Hozzátette, az országba érkezők nagyon nagy hányada kárpátaljai magyar, az ukrán nemzetiségű menekültek többnyire csak átutaznak Magyarországon Szlovákia, vagy Csehország felé.

Ebben is igyekszik segíteni a főváros, mert a taxishiénák kihasználva a menekülőket nagyon magas áron viszik egyik pályaudvarról a másikra, vagy éppen a reptérre az embereket. Kiss külön is találkozott a taxisok képviseletével, hogy megelőzzék, hogy erkölcstelen emberek kihasználják az országukból menekülőket. A BRFK-val is egyeztettek az ügyben.

Akikkel a politikus találkozott az egyik átmeneti szálláson, azok nagy hányada, mintegy 40 százaléka gyermek, mellettük, anyák, és nagymamák vannak, férfiak alig érkeztek, többnyire idősebbekről van tudomása. Hozzátette, az adományoknak különösen jól jönnek, már csak azért is, mert nagyon sok pár hónaposnál fiatalabb kisgyermek is érkezett az országba.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Kiss Ambrussal
2022.03.02., kedd 18:45
Riporter: Selmeci János