„Köszönjük,
A lényeg

Már a 700 ezret közelíti az ukrajnai háború menekültjeinek száma

1/03/2022 19:10

| Szerző: Klubrádió

Az orosz invázió hat napja alatt csaknem 680 ezer ember menekült el Ukrajnából az ENSZ adatai szerint. Eközben kazettás bombák bevetésére utaló videó jelent meg Harkivból. Zelenszkij Bidennel tárgyalt. Szerdán folytatódhatnak a béketárgyalások. Esti összefoglaló.

Ez történt délután és kora este az Ukrajna elleni orosz invázió hatodik napján. Előző összefoglalóinkat itt és itt találják.

  • Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai jelentése szerint az orosz invázió február 24-i megindulása óta csaknem 680 ezer ember menekült el Ukrajnából. Filippo Grandi, a szervezet vezetője szerint a környező országokba akár 4 millió menekült is érkezhet. Csütörtök hajnal óta már csaknem 105 ezren lépték át a magyar-ukrán határszakaszt.
  • Volodimir Zelenszkij tárgyalt Joe Biden amerikai elnökkel. Biden hangsúlyozta, hogy kitartóan segítik Ukrajnát, humanitárius segéllyel, biztonságtechnikai felszereléssel és gazdasági támogatásokkal. Az Egyesült Államok és szövetségei azon dolgoznak, hogy elszámoltassák Oroszországot olyan szankciókkal, amik máris hatással voltak az orosz gazdaságra.
  • Az orosz védelmi minisztérium figyelmeztetést adott ki a kijevi lakosoknak, hogy az ukrán fővárosban lévő célpontok elleni támadásokra készül. Ezután nem sokkal legalább két rakéta csapódott be a kijevi tévétorony közvetlen közelében. Az Interfax hírügynökség tájékoztatása szerint legalább öt ember meghalt és ennyien meg is sérültek a támadásban.
  • Megszavazta az Európai Parlament (EP) a határozatot, amiben a képviselők elítélik az orosz agressziót Ukrajna és Európa ellen. Az állásfoglalásban szerepel a kémbanknak nevezett, budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank működésének betiltása, valamint a felhívás minden tagállamnak, hogy szüntessenek be az Oroszországgal a nukleáris területen folytatott minden együttműködést. A határozatot elvileg a fideszesek is megszavazták, de Deutsch Tamás kormánypárti EP-képviselő szerint Paks II. leállítását nem támogatták. Kérdés, hogy magának az állásfoglalásnak lesz-e következménye.
  • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője visszautasította Karim Khan, a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze bejelentését, miszerint Oroszország háborús bűncselekményeket követhetett el Ukrajnában. „Kacsának” nevezte azt az állítást, hogy az orosz haderő vákuum- és kazettás bombát vetett be a háborúban. Eközben kazettás bombák bevetésére utaló videó jelent meg Harkivból:

  • Szerdán indulhat az ukrán–orosz béketárgyalás második fordulója, írja a Zerkalo Nedeli ukrán hírforrásra hivatkozva a TASZSZ hírügynökség. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reutersnek és a CNN-nek is nyilatkozott, azt mondta, hogy az oroszoknak abba kell hagyniuk a bombázásokat, amíg nem tárgyal a két fél. 
  • A BBC szerint a Kijev felé tartó orosz konvoj nem 70 kilométer hosszú, hanem hanem logisztikai „csomagok” sorozata, amelyeket a fehérorosz határtól induló nagy autópálya mentén helyeznek el, azzal a céllal, hogy összekapcsolódjanak a Kijev északi pereménél lévő orosz egységekkel. A konvojt több helyen hátráltatják lerobbant járművek. Van benne néhány tank és páncélozott harcjármű, de főleg logisztikai járművekből áll, ami alapján nem rövid harcra készülnek az oroszok.
  • Finoman szólva sem aratott osztatlan sikert Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszéde az ENSZ emberi jogi tanácsában. Lavrov elismételte az a nem megalapozott vádat, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás oka az ukránok atomfegyver szerzésére vonatkozó igénye lett volna, és körülbelül száz diplomata kivonult a teremből. Íme a Deutsche Welle videója az esetről:

  • Fenyegető hangnemben válaszolt Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök Bruno Le Maire francia pénzügyminiszternek, miután utóbbi olyan kijelentést tett, hogy Franciaország gazdasági háborút indít Oroszország ellen. Medvegyev a Twitterren „valami francia miniszternek” nevezte Le Maire-t, és azt írta: „Vigyázzanak a szájukra, uraim! És ne feledjék, hogy a történelemben a gazdasági háborúkból sokszor valódi háborúk kerekedtek”.

(források: Telex, 444, BBC, Deutsche Welle, ukrán belügyminisztérium; kiemelt kép: MTI/AP/Bernat Armangue)