„Klubrádió
A lényeg

A Fidesz támogatta a Roszatom és a kémbank elleni szankciókat

1/03/2022 17:14

| Szerző: Klubrádió

Támogatták a többek közt a Roszatom, Nemzetközi Befektetési Bank kitiltásáról szóló indítványt Európai Parlament fideszes politikusai. Vélhetően a szankciókat is megszavazzák majd. Deutsch Tamás szerint a Fidesz megszavazta ugyan az ukrajnai háborús konfliktussal kapcsolatos EP-határozatot, de nem támogatta Paks II. leállítását. 

"Az Ukrajna elleni agresszióról szóló Európai Parlamenti állásfoglalás módosító indítványairól és részleteiről szavaztak az elmúlt percekben az EP-képviselők, amely során a magyar szempontból is rendkívül fontos tételek szerepeltek" – szúrta ki Ujhelyi István európai parlamenti képviselő Facebook-bejegyzését a 444.

A politikus mellékelte az indítványról szóló hivatalos bejegyzést is, amelyből kiderül, hogy fideszesek is megszavazták az állásfoglalásról szóló indítványt, melynek sarkalatos pontjai közt szerepel a "kémbankként is ismert Nemzetközi Befektetési Bankkal, valamint a Roszatommal való együttműködés beszüntetése is. Ez alapján feltételezhető, hogy a szavazáson "Roszatomostul, kémbankostul és letelepedési kötvényestül" elfogadják majd az új szankciókat.

Szavaznak majd arról, hogy az orosz ellenőrzés alatt álló Nemzetközi Beruházási Bank unióbeli működését betiltsák.

Arról is döntenek, hogy a tagállamok beszüntessék Oroszországgal a nukleáris területen folytatott minden együttműködést, különösen a Roszatommal és leányvállalataival való együttműködést, így az Oroszországgal a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség keretében folytatott együttműködést, valamint szüntessék meg vagy vonják vissza a Roszatom valamennyi leányvállalatának működési engedélyét.

Az EP felhívja a tagállamokat és a befektetési rendszerek révén tartózkodási engedélyt biztosító szövetséges országokat, hogy vizsgáljanak felül az ilyen tartózkodási jogállással rendelkező minden kedvezményezettet, és vonják vissza a vagyonos orosz magánszemélyek és családtagjaik, különösen a szankcionált magánszemélyekhez és vállalatokhoz kapcsolódó kedvezményezettek tartózkodási engedélyeit. A letelepedési kötvényekről is szól majd a döntés.

Frissítés: Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője szerint viszont Ujhelyi István hazudik. Azt írta: a Fidesz megszavazta ugyan az ukrajnai háborús konfliktussal kapcsolatos EP-határozatot, de nem támogatta Paks II. leállítását. Szerinte nem támogatták a határozat azon részeit, amelyek a magyar ellátásbiztonságot veszélyeztethetik.