„Klubrádió
A lényeg

Hétfőn éjjel is folytatódott Kijev és Harkiv ostroma, 64 kilométeres menetoszlop halad Kijev felé

1/03/2022 07:16

| Szerző: Klubrádió

Az ukrán-orosz béketalálkozón lényegi előrelépés nem történt, de megegyeztek hogy a napokban folytatják a megbeszéléseket. Volodimir Zelenszkij közölte, elemzi a megbeszélésen elhangzottakat. A korábbiaknál kisebb intenzitással, de hétfő éjjel is folytatódtak a harcok. Több városban is robbanásokat lehetett hallani, az ukrán hatóságok szerint sok civil áldozatot is követelnek az összecsapások.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, Vlagyimir Putyin közeli szövetségese az állami médiának arról beszélt, hogy a fehérorosz hadsereg nem vesz rész katonai akcióban és nem is vett a háború kirobbanása óta, ami nem igaz, hisz az oroszok Fehéroroszországból is indítottak támadást Ukrajna ellen.

"Be tudjuk bizonyítani ezt bárkinek. Ennél is fontosabb, hogy az orosz vezetés soha nem vitatta meg velünk ezt a kérdést, a konfliktusban való részvételünket. És nem is tervezünk részesei lenni az Ukrajnában zajló speciális műveletnek. Nincs szükség erre" – fogalmazott Lukasenka.

 

Helyi idő szerint reggel nyolckor hatalmas robbanás rázta meg Harkov főterét. A becsapódás két órával azután történt, hogy Ukrajna második legnagyobb városában feloldották a kijárási tilalmat. Legkevesebb kilenc halálos áldozata és 37 sérültje van a Harkivot ért rakétatámadásoknak – írja a 444.hu.

"A mai nap nagyon nehéz. Ez már nem csak egy háború, hanem az ukrán nép mészárlás. A rakéták lakott területeken csapódtak be, békés civileket sebesítettek meg és öltek meg. Harkiv rég nem látott ekkora károkat, ez szörnyű" – mondta Ihor Terekhov, a város polgármestere.

Egy helyi tévéadó felvételén látható, ahogy feltehetően egy rakéta csapódik a regionális önkormányzat épületébe a város főterén.

 

A friss műholdképek szerint egy páncélozott járművekből, tankokból és egyéb logisztikai járművekből álló, 64 kilométeres katonai menetoszlop tart Kijev felé – írja a 24.hu.

 

Mindeközben a fehérorosz határon is harci helikopterek és szárazföldi csapatok gyülekeznek a műhold felvételek szerint.

 

Hétfő éjjel is folytatódtak a harcok, több mint 70 katona meghalt, amikor egy orosz rakéta eltalálta a Kijev és Harkiv között lévő Akhtirka katonai támaszpontját – írja a BBC.

Fotó: Marienko Andrew
 

 

Harkivban az orosz katonák felrobbantottak több transzformátort, emiatt áramkimaradás és vízhiány keletkezett sok lakásban – közölte Ihor Terehov polgármester. Napközben az orosz erők Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a várost, már akkor többtucatnyi civil meghalt és több száz megsebesült.

 

Az ukrán állami média jelentette, hogy a déli Herszon város ostroma is elkezdődött, és az oroszbarát szakadárok elfoglalták Nyikolajevka várost a donyecki régióban.