„Klubrádió
A lényeg

Manfred Weber: Orbán Viktornak el kell döntenie, melyik oldalon áll

1/03/2022 14:15

| Szerző: Klubrádió

"Orbán Viktornak el kell döntenie, melyik oldalon áll" – mondta az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője szerdán. Manfred Weber szerint a magyar kormány elképesztő kettős játékot űz Ukrajna ügyében. A jobboldali politikus arra reagált, hogy a kormány megtiltotta az EU és a NATO fegyverszállítmányainak áthaladását Magyarországon.

Manfred Weber közölte, őt már az is meglepte, hogy Svájc sokáig gondolkozott a szankciók alkalmazásán. Végül rájöttek, egy ilyen helyzetben nem lehetnek semlegesek, mert ilyenkor kell, hogy legyen álláspontja az embernek. Egyre több politikus ismeri fel ezt a világban, ezért Orbánnak a magyar részről el kell döntenie, hová tartozik – mondta a néppárti frakcióvezető.

Arról, hogy nem veszélyes-e valóban a fegyverszállítás Ukrajnába, hiszen Oroszország azt megtorolhatja, úgy reagált, az ENSZ minden független államnak jogot ad az önvédelemre, amivel az ukránok is élhetnek. Ezért teljes mértékben támogatom a fegyverszállításokat. Ez nem agresszív lépés – vélekedett Manfred Weber.

A Néppárt elnöke, Donald Tusk is élesen bírálta a magyar vezetést ebben az ügyben: "Orbán és Szijjártó úr többet érdemel annál, minthogy csupán kitüntetéseket kapjon Putyintól. A Gazprom igazgatótanácsában biztosított hely lenne a megfelelő jutalom a hűségükért" – írta Twitteren a lengyel politikus. 

Vasárnap az Európai Unió úgy döntött, hogy fegyvereket küld Ukrajnába. Hétfőn Pristinában Szijjártó Péter azt mondta, hogy nem engedik át az ukránoknak szánt fegyvereket az országon.

(Forrás: 24.hu, kiemelt kép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)