„Klubrádió
A lényeg

Tusk: Orbán többet érdemel, helyet neki a Gazprom igazgatóságában!

28/02/2022 21:03

| Szerző: Klubrádió

Kevésnek érezné Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke, ha Orbán Viktor és Szijjártó Péter csak elismerő érmeket kapna Putyintól.

Orbán és Szijjártó úr többet érdemel annál, minthogy csupán kitüntetéseket kapjon Putyintól. A Gazprom igazgatótanácsában biztosított hely lenne a megfelelő jutalom a hűségükért – írta Twitteren Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke. A jobboldali lengyel politikus szarkasztikus hangú üzenetét hétfő délután tette közzé a közösségi hálózaton.

Az Orbán Viktor vezette magyar kormány Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és rezsimjével nem csak rendkívül szoros politikai és gazdasági kapcsolatokat ápol, de EU-tagországként folyamatosan az Oroszország elleni szankciók mellett érvelt.

Ez most, Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja óta változott, de a magyar kormány az Európai Unióban így is a legvisszafogottabbak közé tartozik, ha az Oroszország elleni fellépésről van szó. Szijjártó Péter külügyminiszter – aki a háború kitörése előtt alig két hónappal még „Barátságért” kitüntetést vett át Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől – épp hétfő délután jelentette be, hogy a magyar kormány nem engedi át az országon az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokat.