„Klubrádió
A lényeg

Zelenszkij: Oroszország terrorista állam

1/03/2022 13:27

| Szerző: Klubrádió

A legalább tíz civil halálos áldozatot követelő harkivi rakétatámadás után mondta ezt az ukrán elnök. Oroszország nem készül a háború leállítására – közölte Szergej Sojgu védelmi miniszter. A magyar kormány (már) támogatja Ukrajna uniós csatlakozását, ezt Szijjártó Péter jelentette be kedden. A NATO nem küld repülőgépeket Ukrajnába. Összefoglaló.

A legfontosabb hírek az Ukrajna elleni orosz háború hatodik napjáról (előző összefoglalónkat itt találják). 

  • A magyar kormány (már) támogatja Ukrajna uniós csatlakozását, ezt Szijjártó Péter jelentette be kedden. A külgazdasági és külügyminiszter felidézte: hétfőn a három balti ország, valamint Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Bulgária és Szlovénia közös kezdeményezést tett közzé Ukrajna európai integrációjának elősegítése érdekében, hogy minél előbb kapjon tagjelölt státuszt Ukrajna, és minél előbb kezdődjenek megbeszélések a csatlakozás témájában. "Ezúton szeretném bejelenteni, hogy Magyarország támogatja ezt a kezdeményezést" – fogalmazott.
  • Az orosz gazdaság komoly bajban lehet a szankciók hatására, erről bővebben itt olvashatnak. A Nyugat által Oroszország ellen bevezetett gazdasági és egyéb szankciókra adott válaszlépésben Moszkva megtiltaná, hogy a külföldi befektetők eladják orosz érdekeltségeiket. Indoklásuk szerint ennek nem gazdasági, hanem politikai okai lennének.
  • Ehhez némileg kapcsolódik, hogy a Magyar Nemzeti Bank 30 napra 7 millió forint értékben maximálta az egy ügyfél által a Sberbanktól felvehető forint és ennek megfelelő összegű devizabetétek, illetve egyéb források összegét.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország terrorista állam. Hozzátette: az oroszoknak nemzetkozi bíróság előtt kell majd felelniük a Harkiv központjára Belgorodból kilőtt szárnyas rakéta miatt. A téren ugyanúgy nem voltak katonai célpontok, ahogy a városnak azokban a kerületeiben sem, amelyeket reaktív tüzérséggel támadnak az oroszok.
  • Közben kiderült, hogy egy indiai diák is meghalt a harkivi rakétatámadásban. Legalább tíz ember vesztette életét, köztük egy háromgyerekes család, akinek autója épp a becsapódás pillanatában haladt az úton. A Guardian ukrán források alapján arról írt, hogy a támadással az oroszok a harkivi kormányzót, illetve csapatát próbálhatták megölni.
    Ukrajnai háború
     
    Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériuma által közreadott kép a harkivi városháza orosz találatot kapott épületének romjairól 2022. március 1-jén.
     
  • A NATO, ezen belül Lengyelország sem küld repülőgépeket Ukrajnába, mert ez katonai beavatkozást jelentene a konfliktusba, amelynek az észak-atlanti szövetség nem részese – jelentette ki egybehangzóan Andrzej Duda lengyel elnök és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kedden közös lengyelországi sajtóértekezletükön.
  • Oroszország nem készül a háború leállítására – mondta Szergej Sojgu védelmi miniszter, aki természetesen nem használta a háború kifejezést., „Moszkva addig folytatja a különleges hadműveletet, amíg el nem éri a céljait” – közölte. Ezzel összefügg, hogy amerikai és brit források úgy vélik, a határokhoz vezényelt orosz katonák 75 százaléka már Ukrajnában van. 
  • Szolgálat teljesítése közben lőtték le a világ legjobbjai közt számon tartott ukrán vadászpilótát, Olekszandr Okszancsenko ezredest. Az ukrán kormány posztumusz Ukrajna Hőse címmel tüntette ki.
  • Boris Johnson brit miniszterelnök szerint mára világos lett, hogy Putyin kész barbár eszközöket is bevetni ártatlan civilek ellen, és lakóházakat bombáz le, rakétákkal lő épületeket, gyerekeket gyilkolva meg. 
  • Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága kedd délben közölte: már 660 ezren menekültek el a szomszédos országokba az elmúlt napokban. A szervezet Twitter-oldala a 21. századi Európa legnagyobb menekültkrízisének nevezte a mostanit. Az 1991 és 1995 között tartó délszláv háborúban összesen 2,4 millió ember menekült el otthonából.
  • A Guardian által közzétett videón látható, mekkora volt a pusztítás az ohtirkai katonai bázisnál, ahol 70 ukrán katona halt meg, miután az orosz Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a létesítményt. 

(források: 444, Telex, 24.hu, BBC, Guardian, kiemelt kép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)