„Klubrádió
Esti gyors

Jávor Benedek: A kormány még riszál kicsit Moszkva felé, de nem folytathatja a paksi bővítést

28/02/2022 21:32

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A paksi beruházást "a jelenlegi uniós szankciós környezetben nem lehet végigvinni" – véli Jávor Benedek, a főváros brüsszeli kirendeltségének vezetője.

2022. február 28. Esti gyors - részlet 22.02.28. Jávor Benedek
08:35
00:00

Dacára az Ukrajnában zajló eseményeknek, és annak hogy Oroszországgl szemben emiatt sorra vezetnek be szankciókat, Orbán Viktor miniszterelnök hallanai sem akar arról, hogy leállítsák a paksi bővítést. Sőt, hétfőn közlemént adott ki a Paks-Press Hírügynökség megkeresésére a Rosatom Central Europe Kft. is megerősítette nilatkozatában, hogy a Paks II. Atomerőmű projekt keretében a munkálatok az ütemterv szerint zajlanak

Jávor Benedek, a főváros brüsszeli kirendeltségének vezetője a Klubrádióban arról beszélt, hogy szerinte a magyar kormány még nem volt hajlandó szembenézni a realitásokkal. Úgy véli, a beruházást "a jelenlegi uniós szankciós környezetben nem lehet végigvinni". Kifejtette, a pénzügyi, valamint a technológiai export-importra vonatkozó korlátozások miatt gyakorlatilag kizártnak tartja a beruházás folytatását. A politikai környezet is ennek megfelelően alakult át az orosz támadás hatására. "A kormány kétkulacsos politikájának jele, hogy a kormány kitart a beruházás mellett" – véli Jávor.

Azt is hozzátette, hogy szerinte Orbán persze hangoztatja, hogy az uniós álláspontot osztja, de a teljes szankciót saját érdekeinek megfelelően nem szavazza meg. "Még mindig riszál Moszkva felé" – összegezte. Meg is teheti, hiszen az Uniónak sürgetőbb a kialakult (közel hideg háborús) helyzet miatt, de ez Jávor szerint nem jelenti azt, hogy nem észlelik, ha a beruházás folytatódik, mely esetben a következmények sem maradnak el.

Ha az ukrán helyzet helyzet hosszú távon nem rendeződik, a projekt megvalósulása tartósan a "no-go zónában" reked.

Megjegyezte, nem lehetetlen megszakítani a projektet, az oroszokkal kötött szerződés biztosítja vis maior esetére a szerződéstől való elállás lehetőségét is, és egy ilyen helyzet éppenséggel megfelel a kritériumnak. Emellett Jávor álláspontja az orosz fél részéről hosszú ideje késlekedés tapasztalható, mert "nem tud egy engedélyezhető tervet letenni az asztalra", amely ugyancsak alkalmat teremt a szerződés felbontására.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Jávor Benedekkel
2022.02.28., hétfő 18:48
Riporter: Dési János