„Klubrádió
A lényeg

Befejeződtek az ukrán-orosz tárgyalások

28/02/2022 13:04

| Szerző: Klubrádió

Folyamatosan érkeznek a szállítmányok Ukrajnába. Befejeződtek az Ukrajna orosz inváziójának békés rendezésére megkísérelt tárgylások Ukrajna és Oroszország közt, a két ország küldöttei visszatérnek fővárosaikba. 

Befejeződtek az Ukrajna orosz inváziójának békés rendezésére megkísérelt tárgylások Ukrajna és Oroszország közt, a két ország küldöttei visszatérnek fővárosaikba. A napokban a felek újra tárgyalóasztalhoz ülnek.

Magyarország hozzájárult, hogy az Európai Unió fegyvereket szállíthasson Ukrajnába, de a kormány ebben kétoldalú alapon nem vesz részt, és nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását hazánk területén – jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pristinában.

Ukrán belügyi információk szerint több tucat civil halálos áldozata, és több száz sérültje lehet a Harkovot ért bombázásnak.

Bár korábban a Magyar Honvédség azt kérte, senki ne osszon meg információkat a magyar csapatok mozgásáról, Lázár János a hódmezővásárhelyi laktanya előtt élőben közvetítette, ahogy magyar hadigépjárművek útnak indulnak Ukrajna felé.

Megalakult Volomidir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezésére a Nemzetközi Légió. Az ukránok szerint több ezer külföldi jelentkezett katonának, hogy segítse őket.

Az USA befagyasztja az orosz központi bank dollártartalékait. A lépés azt jelenti, hogy Moszkva nem fog tudni hozzáférni a dollárban tartott tartalékaihoz, amely nagy érvágást jelent azután, hogy hétfőn reggel bedőlt a rubel. Ez az a tartalék, amelyet amerikai kormánytisztviselők szerint Putyin arra használt volna, hogy fedezze az ukrajnai invázió költségeit.

A Paks II. Atomerőmű projekt keretében a munkálatok az ütemterv szerint zajlanak. A vállalat közleménye azután jelent meg, hogy a magyar ellenzék követelte a projekt leállítását, és Orbán Viktor azt állította, nem blokkolja az Oroszországgal szembeni szankciókat.

Lettország: A parlament rendkívüli ülésén döntötték el, hogy aki önkéntesen harcolna „Ukrajna függetlenségéért és közös biztonságunkért”, annak lehetőséget kell adni.

Az EU a lehető legrövidebb időn belül várja Ukrajna csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz. Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóbeszédet tartott, amelyben az Európai Unióhoz fordult, hogy az ország sürgősen csatlakozhasson a 27 tagú tömbhöz a különleges eljárások keretében.

Órákon belül célba érhetnek a fegyverek Ukrajnába a német védelmi miniszter szerint. Az orosz nukleáris fenyegetésről azt mondta, hogy most mindenkinek meg kell őriznie a nyugalmát, és nem szabad tovább növelni a feszültséget.

A Kreml szerint Liz Truss brit külügyminiszter volt az oka annak, hogy Vlamigyir Putyin vasárnap magas fokú készültségbe helyezte a nukleáris elrettentő erőket, írja a BBC. Dmitrij Peszkov úgy fogalmazott, hogy elfogadhatatlannak tartják azokat a bármilyen szintű nyilatkozatokat, amelyek a NATO és Oroszország közötti lehetséges konfliktusokról szólnak. Mint mondta: "Ezek a nyilatkozatok teljességgel elfogadhatatlanok. Nem nevesítem ezek szerzőit, habár a brit külügyminiszter volt az." Liz Truss korábban arról beszélt, hogy London támogatja azokat, akik Ukrajnába utaznának és harcolnának az ukrán hadsereggel vállvetve az orosz haderő ellen. Igennel felelt arra a kérdésre, hogy a brit kormány azt is támogatná-e, ha brit állampolgárok indulnának Ukrajnába, hogy segítséget nyújtsanak az Oroszország elleni harchoz.

Egy magyar katonai gép szállít Ukrajnának szánt Stinger rakétákat. A szállítmányról a holland védelmi minisztérium közölt fotót. A magyar NATO-gép Pápán állomásozik.

Az EU Ukrajnának nyújtott segítségét ürügyül használja Moszkva. Szerintük az EU a fegyverszállításokkal destabilizálja Ukrajnát, ezzel indokoltnak tartják Ukrajna "demilitarizálását". (444)

A Sky News a Reutersre, illetve Mihajlo Podoliakra, az ukrán elnöki hivatal vezetőjére hivatkozva röviddel magyar idő szerint fél 12-kor azt írta, hogy elkezdődtek a tárgyalások. Az ukrán–orosz béketárgyalások kezdetét eredetileg magyar idő szerint hétfő délelőtt 10-re hirdették meg – nem tudni, hogy a Reuters késve adta ki az információt, vagy valóban elhúzódott az ukrán–belarusz határra szervezett egyezkedés kezdete. (Telex)

Források: 24.hu, 444, hvg.hu, Telex, BBC, CNN.

A nap korábbi eseményeit reggeli cikkünkben érhetik el.