„Klubrádió
A lényeg

Moszkva: A nyugati cégek nem adhatják el orosz érdekeltségeiket

1/03/2022 14:10

| Szerző: Klubrádió

Legújabb, a Nyugat által Oroszország ellen bevezetett gazdasági és egyéb szankciókra adott válaszlépésében Moszkva megtiltaná, hogy a külföldi befektetők eladják orosz érdekeltségeiket. Indoklásuk szerint nem gazdasági, hanem politikai okai lennének az orosz érdekeltségek piacra dobásának.

Oroszország időszakosan megtiltaná, hogy külföldi befektetők megszabaduljanak az orosz érdekeltségeiktől – idézte a Telex Mihail Misusztyin orosz miniszterelnököt.

"A jelenlegi szankciós helyzetben a külföldi vállalkozók nem gazdasági szempontok alapján, hanem politikai nyomás alatt kénytelenek dönteni" – mondta Misusztyin egy kormányülésen. Hozzátette, hogy a keddi döntéssel a gazdasági szereplőnek szeretnének lehetőséget adni a megfontolt döntésekhez. További részleteket viszont nem közölt a korlátozásról.

Ez újabb válaszlépés a Nyugat által Oroszország ellen bevezetett gazdasági és egyéb szankciókra. Ezek kiterjednek jegybank arany- és devizatartalékainak felhasználására vonatkozó korlátozásokra, illetve számos nagy orosz bank a nemzetközi pénzügyi piacokról való kizárásra is.