„Köszönjük,
Reggeli gyors

Bodnár: Nem veszít vele Magyarország, ha kilép a kémbankból

1/03/2022 10:00

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Míg az orosz Sberbank magyarországi leányvállalatát közvetlenül nem fenyegetik az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók, Bodnár Zoltán szerint a Nemzetközi Beruházási Bank helyzete már érdekesebb. Az MNB korábbi elnökhelyettese úgy véli, megérett az alkalom, hogy Magyarország másodjára is kilépjen az orosz kémbankként is emlegetett pénzintézetből.

2022. március 01. Reggeli gyors - részlet 22.03.01. Bodnár Zoltán
10:21
00:00

Az elmúlt napokban számos pénzügyi, a bankszektort érintő szankciót rótt ki többek között az Európai Unió Oroszországra. Ukrajna orosz inváziója elérte azt a fokozatot, amikor az Unió egységesen döntött több orosz bank lekapcsolásáról a nemzetközi SWIFT-rendszerről (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság). Ezen orosz bankok egyike a Magyarországon is működő Sberbank.

Hogy ez mit jelent számunkra, azt Bodnár Zoltán mondta el a Klubrádiónak. A Magyar Nemzeti Bank korábbi elnökhelyettese úgy véli, Oroszországnak volt ideje felkészülni a bevetett szankciókkal szemben, tehát bizonyos tartalékokat mindenképp felhalmozhattak. Ettől függetlenül a Nyugat jelentős vagyontömeget blokkolt: az orosz központi bank 630 milliárd dollárnyi tartalékának jelentős részét, amelyet korábban az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Európában helyeztek el. Ez pedig – fedezetének csökkenése miatt – az orosz rubel további romlását idézi elő.

 
Bodnár Zoltán
Fotó: Youtube
 

A szankciók nagyon rosszak az oroszoknak, de a korlátozások bevezetésével a világnak se lesz túl jó, hiszen a Nyugat nagy mennyiségben vásárol tőlük olajat és gázt, no meg vasat és acélt is. Csakhogy míg a Nyugat egy kicsit összehúzottabb nadrágszíjjal képes lesz kibekkelni ezt a hiányt, addig az orosz gazdaságot ez az intézkedés az elészakkoreásodás nélkülözésekkel teli ösvényére taszítja – foglalta össze a hvg.hu.

Mi Sberbank?
A jelenleg 27 fiókot működtető Sberbank Magyarország Zrt.-t nem Oroszország legnagyobb bankcsoportja, a Sberbank alapította eredetileg. A cég egy nemzetközi felvásárlás keretében került a tulajdonába – írja a Bank360. A magyar Sberbank ügyfeleinek jelentős része még volksbankos, csak megörökölte a Sberbankot. A Magyarországi Volksbank Zrt. osztrák tulajdonosát, a Volksbank International AG-t 2012-ben vásárolta meg a Sberbank Russia, amely így közvetve a több országban működő leánybankoknak is a tulajdonosává vált. Az új szerzeményt Sberbank Europe AG-re keresztelte, és azóta is ez a cég a magyar érdekeltség tulajdonosa. A tranzakciót követően vette fel a Magyarországi Volksbank a Sberbank Magyarország nevet. Az itteni érdekeltség tehát jelenleg közvetett orosz tulajdonban van.

A Sberbank magyarországi részlege hétfőre és keddre bankszünnapot rendelt el, akárcsak a pénzintézet bécsi központja, de ez Bodnár szerint nem jelenti azt, hogy a magyarországi leánybank likviditásával gond lenne, sokkal inkább azt, hogy a bécsi székhelyű tulajdonos likviditása vált kérdésessé a szankciók hatására, mert ezek az anyabankra vonatkoznak. A magyar Sberbanknál elrendelt bankszünnapok oka a jogász-közgazdász szerint, hogy megelőzzék a pánikszerű pénzfelvételt, ami az orosz inváziótól függetlenül pénzügyi gondokat idézhetne elő. Egyszerűbben, a fizetési képesség megőrzéséről van szó. Arra vonatkozólag, hogy a hazai bank megfelelő pénzügyi pozícióban van-e ahhoz, hogy maradéktalanul kielégítse az ügyfelek igényeit, nincs információ.

Kémbank: ideje másodjára is kilépni

Érdekesebb kérdésnek tartja a "kémbankként" is emlegetett orosz többségi tulajdonú (a második legnagyobb tulajdonos Magyarország) Nemzetközi Beruházási Bank helyzetét, amelyből Csehország és Románia már bejelentették, hogy kilépnek. A budapesti székhelyű intézmény lehetőségei ugyan beszűkültek, de mivel nemzetközi intézményről van szó, bizonyos diplomáciai védelmet élvez. Röviden felvázolta azt is, hogy a bank jelenlététől függetlenül is jelen vannak orosz szakszolgálatok Magyarországon, a bank szerinte csupán nagyobb szabadságot biztosít számukra.

Hozzátette, nem indokolja semmi, hogy a magyar fél továbbra is kitartson a beruházási bank mellett. "Nem veszít vele nagyot Magyarország, ha kilép". A rendszerváltás után, a KGST megszűnésével a bank szerepe lecsökkent, és Magyarország az első Orbán-kormány alatt kilépett a bankból, majd 2012-es újraszervezése után Bodnár szerint Orbán, mintegy Oroszországhoz való törleszkedésként tért vissza a tulajdonosi körbe.

Bodnár megjegyezte, helyesli az ellenzék a Nemzetközi Beruházási Bank épülete elé szervezett tüntetését.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bodnár Zoltánnal
2022.03.01., kedd 6:45
Riporter: Dési János