„Köszönjük,
Reggeli gyors

"Nincs nagyobb trauma a gyerekek életében, mint egy háború"

1/03/2022 13:16

| Szerző: Klubrádió

Az ukrán válság kirobbanása további kihívást jelent a hazai gyerekek mentális egészsége szempontjából is. Szlankó Viola pszichológus, a UNICEF gyermekvédelmi felelőse beszélt erről a Reggeli gyorsban.

2022. március 01. Reggeli gyors - részlet 22.03.01. Szlankó Viola
05:03
00:00
"Nincs nagyobb trauma a gyerekek életében, mint egy háború. A konfliktusos területekről 500 ezer gyereknek kellett elmenekülnie. Az UNICEF ukrán munkatársai ott vannak a helyszínen, és az alapvető biztonsági feltételeken túl a pszichés támogatásban is próbálnak segíteni, de egyelőre ennél még sokkal alapvetőbb feltételeket, a fizikai biztonságukat kell garantálni, de a későbbiekben az aktív lelki támogatás, ami fontossá válik" – mondta Szlankó Viola pszichológus. Hozzátette, hogy "a magyar UNICEF nincs ott a határon, az azzal foglalkozik, hogy elsősorban pénzadományokat gyűjtsön, hogy a helyi ukrán bizottságot, a helyi program tevékenységet erősítse meg, amibe beletartozik a pszichés támogatás is".

Az UNICEF munkatársa szerint fontos beszélni azokról a gyerekekről is, akik kísérő nélkül érkeznek. Ők a gyerekvédelmi rendszerbe, szokásos nevén állami gondozásba kerülnek, és ezen keresztül törekednek a szakemberek arra, hogy a lelki támogatást is megadják nekik. "A Magyarországra került családok civil szervezetekhezjogsegélyért is fordulhatnak. A gyerekek esetében a Kék Vonal foglakozik azzal, hogy közvetlenül támogassa őket lelkileg" – mondta Szlankó Viola, a szervezet gyermekvédelmi felelőse.

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors - interjú Szlankó Violával
2022. március 01., kedd 08:33
Műsorvezető: Dési János