„Klubrádió
A lényeg

Depresszió: még mindig jobb orvoshoz fordulni a depresszióval, mint kezelés nélkül hagyni

15/07/2021 11:28

| Szerző: Klubrádió

Hogy is működik az antidepresszáns? Valóban olyan egyszerű, már-már mágikus a dolog, hogy valaki bevesz egy tablettát, és hipp-hopp, el is múlik a depressziója? Természetesen nem.

Nagyon nagy vonalakban az antidepresszánsok úgy javítják az ember hangulatát, hogy megemelik valamilyen (a gyógyszertől függ, melyik) neurotranszmitter mennyiségét a szervezetében. Ezt úgy a legegyszerűbb elérni, hogy meggátolják a lebomlását és hogy visszakerüljön az idegsejtbe, így tovább időzik a szinapszisok körül. Emiatt tovább fejti ki a hatását, így érve el, hogy az alapvetően a depresszió tüneteit okozó alacsony szint megemelkedjen.

Az elmúlt másfél év komoly nyomot hagyott az amúgy is egyre inkább szorongó emberiség kollektív lelkivilágán. A magány, a bezártság és a járványtól való félelem nem segített az emberek mentális egészségénZacher Gábor toxikológus szerint tavaly 34 százalékkal több szorongáscsökkentő, 18,6 százalékkal több antidepresszáns és 14,8 százalékkal több altató fogyott, mint 2019-ben – írja a Telex.

depresszió
 

A depresszió egy rengeteget kutatott, összetett betegség, és a mai napig nem egyértelmű, hogy egész pontosan mi áll mögötte. Nem csoda, hogy nem egyszerű gyógyítani, még tüneti kezelés szintjén se. Van, aki számára mérhetetlen szomorúságot és szorongást jelent a depszesszió, míg másoknál teljes érzelemmentességként jelenik meg. Ezért nem könnyű kezelni, és ezért van ennyiféle gyógymód. Bár a modern gyógyszereknek is vannak mellékhatásaik (amik néha hamarabb megjelennek, mint a pozitív hatások), még mindig sokkal jobb orvoshoz fordulni a depresszióval, mint kezelés nélkül hagyni.