„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Mitől szorong a magyar?

2/06/2021 14:47

| Szerző: Klubrádió

Egy felmérés szerint a legnagyobb probléma Magyarországon az egzisztenciális aggodalom. Egy év alatt a hatodik helyről a legsúlyosabb kérdéssé vált, ami Orbánék válságkezelésének komoly kritikája.

A Policy Solution kutatási igazgatója arról beszélt, hogy a felméréseik szerint a járvány időszakában mik voltak, és mik jelenleg a magyarok legfőbb személyes félelmei. Bíró-Nagy András a Reggeli gyorsban azt mondta, hogy mivel a korábbi mérésekhez képest a gazdasági és anyagi bizonytalanság a hatodik helyről előre került, az a kormány válságkezelésének komoly kritikája.

2021. június 02. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. június 02., szerda 09:00): Bíró-Nagy András és Szauer Rózsa
46:14
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre

Amikor megkérdezik az embereket arról, őket személyesen mi aggasztja a legjobban, akkor mindenki a családját és a személyes egészségi állapotáért való aggódást említette, viszont amikor  megnézték, hogy mit sorolnak az ország legfontosabb problémái közé, az első helyre a megélhetési költségek kerültek, "ami egészen drámai dolog", mert nem volt ez mindig így, az utóbbi két évben került a hatodikról az első helyre. Az embereket nyomasztja, hogy túl magasak a megélhetési költségek, és itt nem csak alacsony fizetést kell érteni, hanem az inflációt is.

Amikor a személyes életünkről van szó, a családi burok kerül az első helyre, plusz, hogy kórházba kerülök. Ehhez képest az ország problématérképén az egészségügy általános helyzete csak a harmadik.

A többség a problémák között a megélhetési költségek, az alacsony fizetést, az egészségügyet, az egyenlőtlenség, majd a nyugdíjat sorolták. Tehát ötből négy kifejezetten gazdasági egzisztenciális félelem. A megélhetési válság mélyebbre hatolt, mint ahogy egyes politikusok feltételezik - mondta Bíró-Nagy.

A szakember szerint összefüggés van aközött, hogy valakit rosszul érintett a válság, az a saját hosszú távú jövőjét is negatívabban látja.

 
Válság
 

Egy egy hónappal ezelőtt egy másik kutatásban, 10-ből négyen nyilatkozták azt, hogy a háztartásuk anyagi helyzete romlott, és miközben csak 1-2 százalék mondta, hogy a helyzete javult, 50 százalék pedig, hogy nem változott, ez egy "olyan közhangulat, ami elől a miniszterelnök sem futhat el".

A fideszesek az átlagosnál optimistábbak a saját és az ország jövőjét tekintve, sőt a fideszesek 59%-a javulásra számít, ami az ellenzéki válaszadóknál 35%.

A bizonytalanok a legpesszimistábbak, akik politikai oldalt sem tudnak változtatni. Az ő válóságérzékelésük az ellenzék valóságérzékeléséhez sokkal közelebb áll, mint a fideszesekéhez, mondta a szakember. Bár hasonlóan negatívan vélekednek a válságkezelésről, arról, ahogy a kormány megvédte a munkahelyeket és jövedelmeket, ugyanakkor "nagyon nehéz őket megmozdítani". A Fidesz kevesebb tartalékkal bír a bizonytalanok között.

A markánsan kijön, hogy a falvakban még mindig félnek a migránsoktól. Ahol több a fideszes meg az idős. De országosan a 14 felsorolt ügyből a migrációtól való félelem csak 11. helyen áll. "Úgy tűnik, kifulladt ez a történet". A magyarok közül már többen mondják a klímaváltozást problémának, mint a migránsokat. 

Az ország előtt álló problémák között a korrupciós tematika elsősorban az ellenzékieket mozgatja meg, az egészségügy után náluk rögtön a korrupció jön, ezért az ellenzék számára ennek a mozgósításban fontos szerepe van, de a fideszeseknél ez a téma sereghajtó, ahogy a demokrácia minősége is. Ha ezek lelkileg megviselnék őket, aligha lennének ilyen elkötelezett Fidesz-támogatók, mondta Bíró-Nagy. 

Az oktatást és azt, hogy mennyire vannak kiszolgáltatva a munkavállalók a munkaadóknak 13% illetve 14%-nyi embernél került be a top3 probléma közé. Ez feltehetően a módszertani kérdésfeltétel miatt volt, hiszen a legfontosabb hármat kellett választani, így sokaknál nem fért ebbe bele. De van olyan tavalyi adat, ami szerint a többség negatívan vélekedik az oktatás minőségéről.

A globális veszélyek közül a magyaroknál azok kerültek előrébb, amikkel szembenézni kényszerült a magyarok nagy része, mint a járvány, a gazdasági válság, vagy az, amit "a magyar politika megzenésített az elmúlt években, így jött a zöld ügyek és a migráció".

Első helyre ugyanis az újabb járványoktól való félelem került (59%), válság (39%), 33 százaléknyian a klímaváltozást említették. A migráció a negyedik.

Bíró-Nagy emlékeztetett, hogy a klímaváltozás előtérbe kerülése és a zöld fordulat már évekkel ezelőtt megtörtént, és éppen a járvány kitörése előtt Orbán Viktor is "rákényszerült egy konzervatív zöld fordulatra", hogy le ne maradjon erről a hajóról, de aztán a járvány háttérbe szorította ezt a kérdést. Ugyanakkor a járvány elmúltával is tartósan velünk marad a klímaválság miatti aggodalom.

Szerinte a jövő évi választás nagy kérdése, hogy a kormány el tudja-e adni, hogy a válságot jól kezelte. "Úgy tűnik, hogy nem, és még a fideszesek között is vannak elégedetlenek. Ezen kell változtatnia, ha nyerni akar. Az ellenzéknek pedig ehhez képest kell felvázolnia egy folyamatot, hogy mennyi emberen tudnak majd segíteni".