„Klubrádió
Reggeli gyors

Mi van a kisvállalkozások tömkelegével az újraindulásnál?

1/06/2021 09:53

| Szerző: Klubrádió

A munkáltatói szervezetek szerint az állami támogatások csak a vállalkozások egy kis részén segített, de nagyon sok cégről nem lehet tudni, túlélték-e a járványt.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára a járvány utáni újraindulásról beszélt a Reggeli gyorsban. Szerinte nagy kérdés, hányan maradtak talpon.

2021. június 01. Reggeli gyors - részlet 21.06.01. Perlusz László
06:57
00:00

A kormány bértámogatást adott és számos adómentességet vezetett be a koronavírus válság hatásait enyhítendő, amik mától lejártak. Perlusz szerint a bértámogatást, részmunkaidős bértámogatást főleg a mikro- és kisvállalkozók vették igénybe, "ez jól lett belőve jól működött".

Szerinte a támogatás több tízezer, akár százezer céget is elérhetett, ezáltal 250-300 ezer munkavállalóhoz jutott el. Ez azonban a működő vállalkozások számának csak töredéke Magyarországon. "Nagy kérdés hogy mi van a többiekkel. Mi lesz a mikro- és kisvállalkozások tömkelegével, hogyan élték túl, mennyi tartalékuk maradt, az újraindulásnál hogy lesznek készen?"

Perlusz elmondta, hogy azért maradt fent ez a támogatási forma a vendéglátás, turizmus és a szorosan hozzá kapcsolódó iparágban ebben az évben is, mert őket érintette legközvetlenebbül és a legbrutálisabban a válság. Egy olyan vendéglátós, aki a bevételeinek elveszítette a 70-95 százalékát, a bértámogatás önmagában nem  tudta megmenti a vállalkozást. Egy vállalkozás nem vesz fel hitelt, hogy a bizonytalanra tartsák az embereiket, "szórják ki a pénzt bizonytalan jövőre". Azok, akik "csak" a bevételük 20-50 százalékát veszítették el, nem  elsősorban a vendégltátóiparban, ott jól tud segíteni a bértámogatást, mondta.

Sokan vettek igénybe kedvező kamatozású hiteleket, mint a Széchenyi-kártya programot, amit 540 ezren vették igénybe. Ha a vállalkozó nem veszített olyan sokat, és két három eszközzel élt, azoknak tudott segíteni ez a támogatási program, mondta. 

Másik baj, hogy azok a munkatársak, akik magasan képzettek voltak, és pár évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, hogy fenntartsák magukat, átmentek egy másik helyre, most varázsütésre nem fognak visszamenni. "Az üzleti folytonosság nehezen indul újra". Minél nagyobb egy vállalkozás, annál jobban tudja ezt áthidalni, mondta a főtitkár.

A kölcsönzött munkaerő rugalmas és előtérbe került a válságban, de inkább a nagy foglalkoztatók tudtak ezzel operálni, és meg tudták tartani a kulcsembereket.

"Mindig azt mondtuk, hogy az újraindulásnál arra kell törekedni, hogy minél több vállalkozás állva maradjon, ezért ne szektorspecifikusan vezessék be ezeket a támogatottságot, hanem érintettség okán legyenek támogatások. Sajnos nagyon sokan elvéreztek, és nem tudnak újraindulni" - mondta Perlusz.

A szervezetek azt mondták, hogy "legalább legyen egy általános bértámogatás, érje el a 75 százalékot. Ha egy cég nem áll készen az újraindulásnál, az ország beindítása nem lesz olyan gyors. Sajnos ennyi fért bele" - mondta.